ELTE-s siker a SHack Budapest hackatonon

2020.03.02.
ELTE-s siker a SHack Budapest hackatonon
A European Youth Award és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös versenyét megnyerő csapatnak az ELTE TáTK és IK hallgatói is a tagjai voltak. Az első helyet Sunner nevű ötletükkel, egy folyamatosan viselhető, UV-sugárzást mérő okoseszközzel érdemelték ki.

Öt nagy budapesti egyetem hallgatói prezentálták digitális prototípusaikat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a SHack Budapest social hackathon záró pitchelésén február 22-én. A csapatok 48 órányi intenzív ötletelés és tervezés után álltak a zsűri elé újszerű megoldásaikkal. Ebben a résztvevő intézmények által delegált szakmai mentorok segítették őket a verseny során. Mentorként és a verseny ELTE-s előkészítésében Galovics Gergely, a TáTK Szociológia Doktori Iskolájának PhD-hallgatója támogatta a versenyzőket.

A nyertes csapatban versenyzett az ELTE TáTK két hallgatója, Youstina Azer és Beatryss Rats, valamint egy IK-s hallgató, Shady Taodharos. A Sunner nevű nyertes projekten velük dolgozott még Márton Rozsáli (MOME) és Sámuel Balázs (BME VMK).

A Sunner lényege, hogy a már létező, egyszer használatos UV-mérő karkötőt olyan szenzorra cseréli, amelyet a gyerekek egész nyáron viselhetnek. Amint érzékeli az eszköz, hogy az UV-sugárzás kritikus tartományba ért, azonnal értesíti a szülőket az okostelefonra kifejlesztett alkalmazás segítségével.

„A döntő érv a győztes csapat mellett az egyszerűség és a megvalósíthatóság volt. A Sunner egy már ismert technológiát használ fel, amelyet a piaci helyzet áttekintésével gondolt újra, és így valós igényre képes reagálni” – magyarázta a zsűri döntését Fogarasy Tamás, a MOME Interaction Design Lab vezetője. Fogarasy Tamás hozzátette: „Ez a termék fél, maximum egy éven belül legkésőbb kikerül a piacra, mert jelen pillanatban egyértelműen hiányzik onnan. Tehát határozottan itt a cselekvés ideje!”

Békási Tamás, az EIT Heath RIS Business Creation menedzsere a hackathon zsűritagijaként hangsúlyozta: „A SHack Budapesthez hasonló, EYA által szervezett programok alternatívát kínálnak a fiataloknak azzal, hogy teret adnak a bennük lévő innovátor felfedezésére, és ezzel egy időben össze is kötik őket a hasonló szemléletű, de eltérő hátterű, más tudással és készségekkel rendelkező társaikkal. A szakmai mentorok intenzív tudásátadást is biztosítanak, és a végén egészen új csapatokat bocsátanak ki az európai startup szcénába.”

Az esemény társszervezője és egyben a helyszín biztosítója is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem volt. Az EYA és a MOME mellett Shack Budapest együttműködő partnerei voltak a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Budapest Corvinus Egyetem és az ELTE Társadalomtudományi Kara is. A társadalmi hackathon megszervezését az EIT Health, a GE Healthcare és az INPUT Program támogatták.

Forrás: MOME
Fotók: MOME/Lakatos Máté