ELTE-s siker az idei FameLabon

2020.09.23.
ELTE-s siker az idei FameLabon
Vékony Kata, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusza nyerte a népszerű tudománykommunikációs verseny hazai fordulóját a kutyák társadalmi hierarchiáját bemutató előadásával.

A Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary harmadik alkalommal rendezte meg a FameLab tudománykommunikációs versenyt. A kihívás résztvevőinek feladata, hogy három percben beszéljenek inspirálóan fontos tudományos témákról, vagyis nagyon rövid idő alatt kell meggyőzniük a zsűrit és a közönséget előadásukkal.

„A kutatónak nem érhet véget a munkája egy-egy őt izgató probléma megoldásával. Felfedezéseit el is kell tudnia magyarázni, méghozzá nemcsak kutatótársainak, han.em az érdeklődő tágabb közönségnek is. Bonyolult dolgokról kell beszélnie egyszerűen, inspirálóan, közérthetően, és ha lehet, viszonylag röviden” – mondta a FameLab magyarországi döntőseit köszöntő beszédében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Az előadókat háromtagú bírálóbizottság értékelte, amelynek tagja volt Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, az ELTE Fizikai Intézet kutatója, a 2018-ban rendezett, első magyarországi FameLab győztese, Málnay Barnabás, a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője és Bálint Erika vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja.

Döntésük alapján a FameLab 2020-as magyarországi döntőjét Vékony Kata biológus, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusza nyerte A kutyák szociális élete című előadásával, amelyben plüsskutyák segítségével illusztrálta a háziasított kutyák társadalmi hierarchiáját. Győzelmével ő képviselheti Magyarországot a nemzetközi döntőn novemberben, amelyet online rendeznek meg, illetve elutazhat áprilisban az Edinburgh-i Nemzetközi Tudományos Fesztiválra.

Forrás: MTA
Borítókép: mta.hu/Szigeti Tamás