ELTE-s siker Dohában

2019.10.01.
ELTE-s siker Dohában
Anood Rafaat Ahmed, az ELTE Savaria Műszaki Intézet gépészmérnök hallgatója ezüstéremmel tért haza a fiatal generáció tudományos pályáját támogató Oasis for Innovation konferenciáról, ahol negyvenhárom ország képviselői mutatkozhattak be.  

A konferenciát azért szervezték, hogy a kutatást éppen csak elkezdő nemzetközi fiatalok beszámolhassanak eddigi eredményeikről, megismerjék egymást és a legújabb tudományos trendeket és technológiákat, ezáltal képessé váljanak a magasfokú innovációra. A hétnapos szimpóziumot a katari Dohában rendezték meg, a zsűri szigorú követelmények alapján választtotta ki azokat, akik ötleteiket a vezető testület elé tárhatták.

A konferencia előadói közé beválasztották Anood Rafaat Ahmedet is, aki a legfiatalabb és az egyetlen női díjazottként második helyezést ért el Térdimplantum kopás numerikus vizsgálatai című előadásával. Az ELTE Savaria Műszaki Intézet 19 éves hallgatója már második nemzetközi tudományos díját gyűjti be a biomechanika területén, korábban az Erdélyi Tudományos Diákkonferencián ért el kimagasló eredményt.

A résztvevőknek először be kellett mutatkozniuk, majd csapatverseny keretében tették próbára együttműködési készségüket. „48 óra alatt elő kellett állnunk egy termékkel, annak gyártástechnológiájával, prototípusával, megvalósíthatósági és gazdasági elemzéssel, végül pedig egy prezentációval. Az innovációnk egyébként egy okoskészülék volt, amely jelez, ha a kisgyerek veszélyes zónában jár a lakásban vagy házban" – mondta az ELTE SEK hallgatója, aki csapatával megnyerte a versenyt.

Anood Rafaat Ahmed a protéziskopás numerikus szimulációjának témakörében végzett kutatási eredményeiről is előadást tartott. Témavezetőjével, Fekete Gusztávval, a Savaria Műszaki Intézet egyetemi docensével közel egy éve foglalkozik biomechanikával. Arra keresi a választ, hol lehet a protézisekben az ún. kopási egyensúly, ahol a protézis még az igazi térdmozgáshoz hasonló mozgást képes létrehozni, és mely protézisek képesek a leghosszabb távon ezt a funkcionalitást fenntartani.