ELTE-s sikerek a Richter Ideathonon

2022.11.10.
ELTE-s sikerek a Richter Ideathonon
A különleges ötletmaratonon az ország különböző egyetemeiről érkezett diákok csapatokat alkotva tehették próbára kreativitásukat. Az ELTE hallgatói a nyertes és a különdíjas csapatban is benne voltak, a győzteseket Kis-Tóth Ágnes, az ELTE mestertanára mentorálta.

A Richter Gedeon gyógyszergyártó vállalat az alapító 150. születési évfordulójának alkalmából pénzdíjas ötletmaratont rendezett. A Richter Ideathonra harminc hallgatót – köztük szívesen ötletelő ELTE-seket – válogattak be az ország különböző egyetemeiről, alap- és mesterképzésről egyaránt. A program célja olyan közeg megteremtése volt, ahol kreatív gondolkodású és széles körű ismeretekkel rendelkező fiatalok találkozhatnak függetlenül választott egyetemüktől vagy szakirányuktól, hogy közösen keressék a megoldást egy adott társadalmi problémára.

A Richter által felvetett probléma a szociális egészségügyi ellátás gördülékenyebb munkájához, valamint az egészségközpontú és tudatos életvitel kialakításához kapcsolódott. A kitűzések megvalósításához gyakorlatba is adaptálható és megelőzésen alapuló megoldásokat várt a zsűri, amelynek tagjai Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester és Gonda Imre, a Richter Gedeon Nyrt. Jogi és szellemitulajdon-védelmi főosztályvezetője voltak. A feladatokat 24 órás időintervallumban, csapatokat alkotva kellett megoldaniuk a diákoknak, a munkát fiatal tudósok és mentorok segítették. 

Az első helyet az AboutMe csapat szerezte meg, tagjai Balogh Roland (Budapesti Corvinus Egyetem), Bódi Daniella Ilona (Semmelweis Egyetem), Csongrádi Péter (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Lipcsei Sándor (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Mayer Kata (Eötvös Loránd Tudományegyetem) és Szenei Judit (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) voltak. A csapatot Kis-Tóth Ágnes, az ELTE Fizikai Intézet mestertanára mentorálta, aki a 2018-as FameLab tudománykommunikációs verseny magyarországi győztese volt. 

A zsűri különdíjjal jutalmazta a Dragonya Gábor (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Kása Kata Hanga (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Kotricz Hédi (Debreceni Egyetem), Molnár Petra (Semmelweis Egyetem), Orbán Ágoston (Szegedi Tudományegyetem), Varga Viktória Dóra (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) által alkotott, KúraTúra nevű csapatot, amelynek tagjai fejenként százezer forintos nyereményben is részesültek frappáns megoldásukért.

"Az ötletmaraton során a csapatok valóban létező társadalmi igényeket detektáltak és kerestek rájuk megoldást. A versenyzők nagyon eltérő szakirányokról jöttek, nagyon sokféle háttértudással, de talán pont ez a diverzitás adta ennek a munkának a szépségét és eredményességét. Örömmel láttuk, hogy a versenyzők a XXI. századi kritériumoknak megfelelően a digitális képzettségükről is tanúbizonyságot adtak a projektötleteik bemutatásakor” – értékelte a versenyt Beke Zsuzsa.