ELTE-s sikerek a Richter ötletmaratonján

2023.11.15.
ELTE-s sikerek a Richter ötletmaratonján
A második alkalommal megrendezett MindRun verseny fődíjas és különdíjas csapatát is több ELTE-s hallgató erősítette. A mentorok között volt Kis-Tóth Ágnes, a TTK asztrofizikus mestertanára.

A Richter a cégalapító születésének 150. évfordulója alkalmából 2022-ben hívta életre a MindRun versenyt, amelyen hazai felsőoktatási intézmények alap- és mesterszakos hallgatói fiatal tudós mentorok közreműködésével dolgoznak ki megoldási ötleteket aktuális társadalmi problémákra. A megnövekedett szociális izoláció, a felgyorsult információáramlás, valamint a közösségi média negatív hatásai miatt a Z generáció tagjai fokozott stressznek és szorongásnak vannak kitéve, így a versenyzők feladata idén az volt, hogy innovatív és hosszútávon fenntartható megoldásokat dolgozzanak ki a fiatalok mentális egészségi állapotának megóvására.

Az idén második alkalommal megrendezett 24 órás (az óraállítás miatt valójában 24+1 órás) maratonon az ország harminc felsőoktatási intézményéből érkezett hallgatók 5 csapatra oszolva dolgoztak ötleteiken. Munkájukat olyan mentorok segítették, mint Bajer-Molnár Orsolya evolúcióbiológus, a Bécsi Orvostudományi Egyetemen Higiéniai és Alkalmazott Immunológia Intézet munkatársa, Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, az ELTE TTK Fizikai Intézetének mestertanára, Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakértő, az ELTE Etológiai Tanszék munkatársa, Bajcsi Áron, az ELTE Hevesy György Kémia Doktori Iskola PhD-hallgatója és Papp Benjamin Tamás, az SzTE Klinikai Orvostudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. A versenyzőknek emellett az ELTE Társadalomtudományi Kar volt hallgatója, Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó tartott motivációs előadást.

A csapatok a kidolgozott projektötleteket az esemény utolsó napján prezentálták a szakmai zsűrinek, melynek tagjai Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester és Szentirmay Éva, a Richter Gedeon Nyrt. Iparjogvédelmi osztályvezetője voltak.

A Richter MindRun győztese a Zsiros László Róbert által mentorált Lépj fel! Improve – Improvizációval az egyetemisták mentális jólétéért elnevezésű projekt lett. A Biró Gergő Zalán (SZTE), Bolf Nándor (PPKE), Gelencsér Rebeka (SE), Gyulai Márton (BME és ELTE), Hardi-Schuch Nikola (PPKE) és Kovács Bence Zoltán (ELTE) hallgatókból álló csapat megoldásának lényege, hogy pszichológus közreműködésével kidolgozott improvizációs foglalkozásokkal hozzon megoldást az egyetemisták harmadának életét megkeserítő szorongásos problémákra. A nyertesek az inspiratív közegen és a kiváló kapcsolatteremtési lehetőségeken túl fejenként 300.000 forint értékű díjazásban is részesültek.

A verseny különdíjasa a Kis-Tóth Ágnes által mentorált Grow Your Mind csapata lett, melyet Kenyeres Éva (Pannon Egyetem), Molnár Ádám (SE), Molnár Boglárka (BME), Shemesh Sára (ELTE), Valcsev Dániel (ELTE) és Varga Boglárka (ELTE) alkotott. Megoldásuk egy kifejezetten a Z generációnak szóló applikáció létrehozása volt, amely a mentális egészséget a mesterséges intelligencia, valamint megfelelő szakemberek bevonásával, személyre szabott megoldásokkal tudja elősegíteni. A csapat munkáját tagonként 150.000 forintos díjjal jutalmazta a zsűri.

Forrás: Richter Gedeon Nyrt.