ELTE-s sportolók az Európai Egyetemi Játékokon

2022.07.11.
ELTE-s sportolók az Európai Egyetemi Játékokon
Összesen huszonhat hallgatónknak szurkolhatunk a július 17-én kezdődő sporteseményen, amelyet ezúttal a lengyelországi Łódźban rendeznek meg.

A kontinens legnagyobb, kétévente sorra kerülő egyetemi sportrendezvényén 46 országból körülbelül 6000 sportoló, közöttük 400-nál is több magyar száll harcba az érmekért és a helyezésekért. A két hétig tartó Európai Egyetemi Játékokon a versenyzők nem a nemzeti válogatottak tagjaiként vesznek részt, hanem azt a felsőoktatási intézményt képviselik, ahol tanulnak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem népes mezőnnyel, magyar, Európa-, valamint világbajnok sportolókkal vesz részt a versenyen öt sportágban (futsal, dzsúdó, taekwondo, kick-boksz és sakk). Az ELTE-s delegáció részvételét biztosító háttérmunkát Simon Gábor, a BEAC igazgatója és Szalay Krisztián, az egyetem sportügyeinek rektori biztosa végezték.

A BEAC futsalcsapata nemcsak az utolsó három MEFOB-ot nyerte meg, de a többi regionális egyetemi rendezvényen is – Erdélyi Labdarúgó Diákkupa, Kárpát-medencei Egyetemek Kupája – több alkalommal a legjobbak között vagy a dobogó legfelső fokán végzett. Emellett az NBII és az NBI pontvadászatban is az élmezőnyben járnak, mivel a csapattagok nagy része a Magyar Futsal Akadémia, illetve az ELTE-BEAC futsalcsapatával is az NBI-be jutott. A csapat szakmai munkájáért a Sajben-Árendás duó felel, a játékosok mellett pedig a delegációnak még egy első osztályú tagja lesz Kiss Gergő személyében, aki a játékvezetői stáb tagja a kontinensviadalon.


Várkonyi Barnabás, a BEAC futsaljátékosa (Fotó: ELTE Online)

A kick-boksz versenyszámokban az ELTE Savaria Egyetemi Központból Szmolek Emánuel László light-contact világbajnok és Bolfán Ákos diákolimpiai első helyezett, a Pedagógiai és Pszichológiai Karról Grünczeisz Patrik junior európa-bajnoki bronzérmes és Bálint Martin junior vb-győztes, a bölcsészkarról Pintér Bálint MKBSZ felnőtt magyar bajnok, az ÁJK-ról Laurincz Boglárka junior világbajnok, a Gazdaságtudományi Karról Nagy Zalán junior világbajnok utazik Łódźba, míg az ELTE Tanító- és Óvóképző Karát Szabó Dorina európa-bajnoki bronzérmes versenyző képviseli. Sakkban Grimm Dániel (ELTE IK) és Lázár Szabolcs (ELTE GTK), dzsúdóban Varga Réka, a SEK osztatlan tanárképzés szakos hallgatója, taekwondóban pedig Tóth Enikő Lili, a PPK hallgatója képviseli egyetemünket.

Az Európai Egyetemi Játékok nyitóünnepségét július 17-én 21:00 órakor tartják. Részletes információk a rendezvény honlapján olvashatók angolul és lengyelül, a sporteseményhez kapcsoló videókat az EUG2022 Youtube-csatornán lehet megtekinteni. Az Európai Egyetemi Játékokat legutóbb 2018-ban Coimbrában rendezték meg, az idei lengyelországi megmérettetés után pedig Miskolc és Debrecen ad otthont a rendezvénynek 2024-ben.

Forrás: ELTE PPK, BEAC