ELTE-s vezetésű konzorcium fejlesztette az új Erasmus+ Appot

2021.01.29.
ELTE-s vezetésű konzorcium fejlesztette az új Erasmus+ Appot
A telefonos alkalmazás célja, hogy a jelentkezéstől a hazatérésig támogassa az egyetemi hallgatókat abban, hogy részt vegyenek a leghíresebb európai mobilitási programban.

Az Erasmus+ Applikáció első verziója három év elteltével átdolgozásra szorult, ezért a feladatra az Európai Bizottság Ifjúságért, Oktatásért és Erasmus+-ért felelős egysége 2019-ben pályázatot írt ki. Az ELTE konzorciumban pályázott és nyert, a csoport tagjai a European University Foundation (EUF, az eredeti app fejlesztője), az Erasmus Students Network (ESN), továbbá informatikai alvállalkozók (Aristotle University of Thessaloniki, Eworx).

Az applikáció – amelynek asztali verziója is készül – központi szerepet játszik a European Student Card Initiative nevű kezdeményezésben, amely az Erasmus+ mobilalkalmazáson keresztül online

egyablakos ügyintézést fejleszt ki a hallgatók számára,

amellyel kezelhetik a mobilitási időszakukkal kapcsolatos összes adminisztratív lépést – tartózkodásuk előtt, alatt és után.

Ezen az egyedüli belépési ponton keresztül a hallgatók könnyedén megtalálják a sikeres mobilitási tapasztalatokhoz szükséges információkat, elvégezhetik a szükséges adminisztratív lépéseket és a mobilalkalmazás segítségével hozzáférhetnek egyetemi szolgáltatásokhoz, lehetőségekhez a fogadó intézmény campusán és annak környékén.

Az ELTE feladata a konzorcium vezetése, a projektmenedzsment, a fejlesztési feladatok és a helpdesk szolgáltatás nyújtása. Az EUF felel a teljes fejlesztésért és kapcsolattartásért a kulcsszereplőkkel és az érdekelt felekkel. Az ESN az app népszerűsítését vállalta, az alvállalkozók pedig a felsőoktatási intézmények részére kínált e-felületnek, valamint az app hallgatói felületének és a hozzá tartozó szolgáltatásoknak a fejlesztését. A projekt időtartama összesen 30 hónap.

Az új Erasmus+ App-ot 2021. január 28-án nagy sikerű online eseményen mutatta be az Európai Bizottság a konzorcium tagjaival (ELTE, EUF, ESN), a felsőoktatás képviselői és hallgatók bevonásával.