ELTE-s vezető a világ tudástranszfer-szakértői között

2024.03.26.
ELTE-s vezető a világ tudástranszfer-szakértői között
Magyar Dániel, az ELTE Innovációs Központ igazgatója Full Registered Technology Transfer Professional (RTTP) minősítést szerzett, ezzel bekerült a világ alig több mint 500 olyan szakembere közé, akik professzionális szinten képesek irányítani a kutatási eredmények szabadalmazási és hasznosítási folyamatait.

A minősítés megszerzésének kiterjedt feltételrendszere van, a szakmában eltöltött legalább 5 éves gyakorlattól kezdve a megfelelő tréningek és képzések elvégzésén át a szakmai közösségből származó ajánlólevélig. A minősítésre pályázó jelöltnek számot kell adnia szakmai tapasztalatairól és fő kompetenciáiról, és be kell bemutatnia egy konkrét ügyet is, amelyben szakértelmével hozzájárult egy egyetemi tudományos eredmény gyakorlati felhasználásához. A komplett pályázati csomagot nemzetközi testület vizsgálja át, majd dönt a minősítés megadásáról.

Magyar Dániel a tudástranfszer-szakértők nemzetközi szövetségének európai szervezetéhez (Association of European Science and Technology Transfer Professionals – ASTP) csatlakozott. Az ELTE Innovációs Központ Igazgatója már az RTTP-minősítés birtokában pályázik arra, hogy az egyetem képviseletében saját workshopot tartson az AUTM éves konferenciáján az Egyesült Államokban. Hasonló minősítéssel Magyarországon jelenleg a Debreceni Egyetem szakértője rendelkezik.