ELTE-sek a DOSZ elnökségében

2016.11.18.
ELTE-sek a DOSZ elnökségében
2016. október 26-án az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ). Az elnökségben két ELTE-s doktorandusz is dolgozik majd, Nemes László és Szabó Katalin.

Az ülésen a szervezet leköszönő elnöke, Keresztes Gábor (Nyugat-magyarországi Egyetem) ismertette a szervezet elmúlt két évének munkáját és eredményeit. Kiemelte, hogy a doktori képzés idei évben lezárult reformja az elmúlt 22 év egyik legnagyobb sikertörténete volt a szervezet életében. A DOSZ az utóbbi években stabil, megkerülhetetlen felsőoktatási és társadalmi szereplővé vált, mely fontos érdekképviseleti és tudományszervezési feladatokat vállalt magára. Az elvégzett munka eredményét bizonyítja, hogy nemrég a kormányzat stratégiai partnerévé vált a szervezet.

Az ülésen az eddigi általános elnökhelyettest, Kőmíves Péter Miklóst (Debreceni Egyetem) választották meg a szervezet elnökévé. Az elnöki program hangsúlyos eleme a doktori képzés idén átalakult rendszerével összefüggésben a tapasztalatok felmérésére szolgáló kutatás, illetve új, felsőoktatás-pedagógiai, módszertani-etikai, pályázati és tudományos kommunikációra épülő modulok szabadegyetemi rendszerű hirdetése a doktoranduszok számára, továbbá az ösztöndíjas doktori képzés éveinek szolgálati időként történő elismertetése. Az intézményi doktorandusz önkormányzatok finanszírozásának megteremtése is kiemelt cél a következő két évben. A DOSZ a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a hazai egyetemeken tanuló külföldi doktoranduszok integrációjára. Ebben a helyi doktorandusz önkormányzatokra és a DOSZ tudományos osztályaira is épít a leendő elnökség. Az újonnan megválasztott elnök országjáró fórumsorozatot is hirdetett: kétéves hivatali ideje során minden doktori képzést folytató intézményt fel kíván keresni.

A Küldöttgyűlés az új elnökség tagjává választotta Asztalos Katát (Szegedi Tudományegyetem), Szabó Katalint (ELTE, ő a társadalmi és kulturális kapcsolatokért felel majd), Cseh Dávidot (Miskolci Egyetem), dr. Cseporán Zsoltot (Pécsi Tudományegyetem), Kohus Zsoltot (Semmelweis Egyetem), Szabó Pétert (Pannon Egyetem) és Tokody Dánielt is (Óbudai Egyetem). A szintén ELTE-s Nemes László az ifjúságügyért és a doktori képzések minőség-biztosításáért felelős megbízott lett. A felügyelő bizottsági feladatokat Szabó Katalin (Szent István Egyetem), Berki Gábor (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) és Zila Gábor (Károli Gáspár Református Egyetem) látja el. Az új tisztségviselők 2017. január 1-jén lépnek hivatalba, megbízatásuk két naptári évre szól.

Forrás: DOSZ