ELTE-sek a Fiatal Kutatók Akadémiája új tagjai között

2023.05.14.
ELTE-sek a Fiatal Kutatók Akadémiája új tagjai között
Az MTA társult tudományos szervezete a 2023-2028-as időszakra tagjai közé választotta Kun Bernadette habilitált egyetemi docenst, a PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetőjét és Mohr Emőkét, a TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet egyetemi adjunktusát.

A 2019-ben megalapított Fiatal Kutatók Akadémiája (FTA) arra törekszik, hogy felszínre hozza a fiatal kutatók problémáit és segítsen a megoldásukban. Céljai között szerepel emellett a tudományos kiválóság elősegítése, a tehetséggondozás, valamint a társadalom szélesebb rétegei felé történő minőségi tudományos ismeretterjesztés is, az MTA céljaival és küldetésével összhangban.

A szervezet tagjának az jelölhető, aki az MTA köztestületének tagja és első PhD-fokozatának megszerzése óta kevesebb mint 12 év telt el, valamint taggá válása évében még nem tölti be 40. életévét. A korhatár a gyermeknevelési céllal igazolhatóan igénybe vett távolléttel, valamint kérvény esetén egyéb igazolható távollét hosszával egyéni elbírálás alapján kitolódhat 45 éves korig. A tagság 5 évre szól, mely idő után a tag alumnussá vagy alumnává válik. Minden évben 12 új tag kerül megválasztásra, reprezentálva az Élettudományok, Humán- és Társadalomtudományok, valamint a Természettudományok szakterületeit.

Az FKA 2023-as Tagválasztási Bizottsága március 24-én nevezte meg 12 új tagját a 2023–2028-as időszakra. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet Kun Bernadettel és Mohr Emőkével együtt jelenleg 11-en képviselik a 60 fős szervezetben: Hungler Sára, Kubinyi Enikő, Mátyus Edit, Ősi Attila, Schlosser Gitta, Sík Domonkos, Solymosi Katalin, Szöllősi Gergely és Terpai Tamás.

Kun Bernadette az ELTE Pszichológiai Intézetének oktatója, a Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetője több mint tizenöt éve kutatja a szenvedélybetegségek lélektanát, doktori disszertációját a szerhasználat és az érzelmi intelligencia összefüggéseiből írta. Kutatásaiban az úgynevezett viselkedési addikciókkal foglalkozik, ezek közül a munkafüggőség a fő kutatási területe. Közel ötven tudományos tanulmány szerzője, ezek mellett tudományos ismeretterjesztő írásokban, interjúkban és podcastokban is foglalkozik a work-life balance problémájával.

Mohr Emőke a TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet egyetemi adjunktusa, az Őslénytani Tanszék oktatója. Paleoökológiai és geokémiai vizsgálatai elsősorban a Középső-Paratethys őskörnyezeti rekonstrukciójára irányulnak, emellett a mezozoós kagylósrákok taxonómiája foglalkoztatja. Munkájával többek között a Kárpát-medencében egykor élt mélytengeri gerincesek teljesebb megismeréséhez járul hozzá; legutóbb a tekeresi leletanyagban 38 porcoshal taxon maradványainak azonosításában vett részt. Közel hetven tanulmány szerzője.

Az FKA korábbi tagjainak listája itt érhető el, a 2023-ban megválasztott 12 új tag teljes listája pedig itt található.