ELTE-sek a gáton!

A kissé borongós ősz második hetében az ELTE épületeiből is láthattuk, amint a Kopaszi-gáton a Triatlon VB résztvevői szelik a jéghideg habokat, szakadó esőben pattannak fel a bringákra, és bokáig álló sárban kezdenek hozzá a futáshoz. Fáradozásaik nem voltak hiábavalók. Professzoraink bemutatkozása után amatőr és elit sportolóink teljesítették a távokat, közülük is kiemelkedik Vanek Margit (TTK), elit aquatlon világbajnok, és Kis Gyula (PPK) korosztályos triatlon világbajnoki bronzérmes.

Milyen könnyű leírni „Világbajnok”. Pedig ez egy óriási dolog. Az élsportban olyan elődök voltak a világ legjobbjai a BEAC színeiben, mint Rajczy Imre kardcsapatban (1937), vagy Kovácsi Aladár öttusa csapatban (1955). Ugyanők olimpiai bajnokok is voltak, szintén BEAC-osként, de ez utóbbi körbe tartozik Csík Ferenc úszó (1936), vagy Németh Angéla atléta (1968) is. A mindig is „intellektuálisnak” titulált vívás mellett azt mondhatnánk, hogy atlétika, úszás és az összetett sportok az Egyetem élsportjának egyik legsikeresebb területei.

A hagyomány pedig folytatható, hiszen igazán folytatásra érdemes. Most a triatlonban, ahol az Eötvös egyetem lágymányosi épületei mellől a belvárosi Roosevelt térig terjedtek a Budapesti Világbajnokság pályái. Sportolóink meg is hálálták, ha szabad ezt mondani, a hazai pálya előnyét. Tóth Tamás (TáTK) második legjobb magyarként a 19. helyen végzett, Kovács Zsófia (ÁJTK) pedig a futáson mutatott heroikus küzdelem után a 14. helyen végzett, saját honfitársait megelőzve. Vanek Margit (TTK) az olimpiai távú elit futamban a legjobb magyarként ért célba, de ezt megelőzően a triatlon VB betétszámaként megrendezett aquatlon világbajnokságon is elindult. Az aquatlon igen gyors versenyén az úszás gondok nélkül második helyen sikerült, és már „csak” egy olasz riválist kellett lefutni a győzelemhez. Vanek Margit, ELTE hallgató Elit Aquatlon Világbajnok lett! Ez az eredmény minden szempontból a dicső múlt követésének irányába mutat, legyünk büszkék rá!


Vanek Margit Aquatlon Világbajnok

Helyesen fogalmaztak a BEAC 1906/07-es évkönyvében: „missziót teljesít” a budapesti egyetemi ifjúság, amikor „a szellem kiművelése mellett nem feledkeznek meg a test kultuszáról sem.” Ezen az úton halad az ELTE-BEAC 1987-es hagyományokból táplálkozó Polythlon-Triatlon Klubja. A folyamatosan bővülő tagságból 40-en vállalkoztak arra, hogy az aquatlon, a sprint és az olimpiai távú triatlon korosztályos (age-group) világbajnoki versenyein elindulnak.

Külön említsük meg, hogy immár nemzetközi versenyt is teljesítő professzorunk, Mindszenty Andrea (TTK) a legkiválóbb, korcsoportjában 18. helyen ért célba. Mellette több hallgató is tanulságot tett, hogy a „triatlon mindenki számára elérhető”. Egyikük, Pogátsa Zsuzsanna (PPK) az elmúlt két évben az EHÖK Sportügyi alelnökeként dolgozott, aztán tavaly ősszel lefutotta a népszerű 5vös 5km-t, és innen – úgy tűnik – nem volt megállás a triatlonig. Példája nem csak a HÖK-ös sportszervezőknek, de minden hallgatónak szól: kezd el, és kitartással messzire eljuthatsz. Ez esetben épp egy Világbajnokság célterületére, a Roosevelt tér közepén.

Az ELTE színeiben induló csapat legsikeresebb embere Kis Gyula (PPK) lett. Gyula az olimpiai távú élsportot befejezve, idén középtávú országos bajnok lett. A felkészülési programba szerencsésen sikerült beilleszteni „gyorsító” versenyként a Világbajnokságot. Az úszás után Gyula néhány másodperc hátránnyal a 6. helyen tanyázott. A kerékpáron még javított 2 helyezést, a futáson még egyet, ami már a dobogó. Ekkor egy újabb skalp begyűjtésével már a második helyre került, de ezt később egy ellenállhatatlanul gyors futónak átadni kényszerült. Végül az őt üldöző negyedik helyezettnek nem adott esélyt, és Kis Gyula VB bronzérmet szerzett korosztályában.


Kis Gyula VB AG30-34 bronzérmes

Ha ennek a vidám csapatnak a tagja szeretnél lenni, kérlek nézd meg honlapunkat, a belépés feltételeit, és jelentkezz Dettinél. Addig is, várunk szeretettel a szeptember 15-i Triatlon Esten (V. ELTE Sportfesztivál), amelynek sztárvendége Vanek Margit és Kis Gyula. A beszélgetést dr. Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese vezeti. (Helyszín: BEAC, XI. ker. Bogdánfy u. 10., időpont: 2010. szeptember 15. szerda, 20:00.)

(A cikk teljesen terjedelmében elolvasható: itt.)

2010.09.15.