ELTE-sek a Geoinformatikai Nyári Egyetemen

2017.08.07.
ELTE-sek a Geoinformatikai Nyári Egyetemen
Első alkalommal tartottak Geoinformatikai Nyári Egyetemet a csehországi Olomoucban 2017. július 17–21. között. A rendezvényt az olomouci Palacký Egyetem Geoinformatikai Tanszéke szervezte a Visegrádi Alap támogatásával.

A nyári egyetemen a házigazdán kívül a szlovák Pavol Jozef Šafárik Egyetem Földrajzi Intézete, a lengyel Wrocław Egyetem Geoinformatikai és Térképészeti Tanszéke, valamint az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke vett részt. Az ELTE tanszékét oktatóként Irás Krisztina egyetemi adjunktus és Reyes Nunez José Jesús egyetemi docens képviselte, a 33 résztvevő hallgató közül az ELTE-ről érkeztek a legtöbben, összesen tízen a rendezvényre.

A program során adatfeldolgozással, adatbázisok létrehozásával, adatelemzéssel és geovizualizációval foglalkoztak. Az utóbbi témában tartották óráikat az ELTE oktatói: bemutatták, hogyan készülnek tematikus térképek az ArcGIS Desktoppal, illetve különböző interaktív webes bemutatók ("storymap"-ek) az ArcGIS Online alkalmazással. Miután a hallgatók beszámoltak az elért eredményekről, Vit Votženílek, a helyi Geoinformatikai Tanszék vezetője, a Nemzetközi Térképészeti Társulás alelnöke beszédével fejeződött be a program, mely a szervezők reményei szerint két év múlva folytatódik.