ELTE Sikerek Veled: kutatások hasznosítása

ELTE Sikerek Veled: kutatások hasznosítása
11/21

2023. november 21. 18:30 - 20:00

ELTE BTK Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F) és online

11/21

2023. november 21. 18:30 - 20:00

ELTE BTK Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F) és online


Az ELTE Alumni sorozatában ezúttal kutatásokról és az azokból induló vállalkozásokról beszélgetnek az egyetem volt hallgatói.

Hogyan lesz egy kutatási témából hasznosítható ötlet, ill. vállalkozás? Mi az a spin-off? Milyen örömökkel, nehézségekkel találkozik az, aki piacra szeretné vinni innovációját? A Hasznosuló kutatások, megoldások, ELTE-s spin-offok alcímet viselő beszélgetés vendégei ELTE-diplomások, akik sikereikről, az odavezető útról, tapasztalataikról és egyetemi tanulmányaik, oktatóik szerepéről beszélgetnek.

Gyimesi Máté biológust mindig az élet alapjául szolgáló mozgások molekuláris vizsgálata érdekelte, így PhD-, majd két Marie-Curie ösztöndíjjal támogatott posztoktori munkájának központjában is a motorfehérjék működésének kutatása állt. Málnási-Csizmadia Andrással 2017-ben kezdtek motorfehérjéket célzó hatóanyagfejlesztésbe, aminek eredménye az MPH-220 gyógyszerjelölt. A vegyületet az ELTE első és eddig egyetlen elfogadott amerikai szabadalma védi, az MPH-220 pedig idén humán klinikai fázisba került az Egyesült Államokban MTR-601 néven. A sikerben kulcsszerepe volt az általuk 10 éve alapított Motorpharma Kft-nek, az ELTE-s spin-off azóta önálló preklinikai gyógyszerfejlesztő céggé nőtte ki magát.

Hanczár Gergely több mint 25 éve kutatja az emberi mozgást, külön matematikai metanyelvet hozott létre úttörő algoritmusok fejlesztéséhez az egyének motoros funkcióinak elemzésére. Alapítója és kutatási vezetője a Cursor Insight-nak amely emberi mozgás alapján fejleszt kiberbiztonsági és orvosi technológiai szoftvereket. Munkássága kereskedelmileg hasznosított know-how-t és publikációkat eredményezett rangos folyóiratokban. A cég számos díjban részesült az elmúlt időszakban és nemzetközi elismerést is kapott az Egyesült Királyságban.

Ulbert Attila maratonfutó, emellett az Ericssonnál dolgozik, az utóbbi néhány évben főleg a cég AI-stratégiáján. Nevéhez fűződik az emdee Skin app, amely egy ELTE-s spin-off, és amelyet többek között egy Nature cikk motivált. Sárdy Miklós professzorral a Semmelweis Egyetem Bőrklinikájáról az a céljuk, hogy minél több embert megmentsenek azzal, hogy időben felfedezik a bőrükön kialakuló rosszindulatú elváltozásokat, legfőképpen a melanomát és basaliómát.

Zsirai Viktória az ELTE PPK társadalmi befogadás tanulmányok hallgatójaként a társadalmi vállalkozásokról írta diplomamunkáját, amikor észrevette, hogy minden kutatásban visszatér ugyanaz a probléma: a társadalmi vállalkozások alacsony ismertsége és a nehézségek a termék értékesítésével kapcsolatban. Innen indult saját vállalkozásának ötlete: a Tudatosan Jó a társadalmi céllal rendelkező szervezetek termékeit egy helyen értékesíti, így megkönnyíti a vásárlók dolgát.

A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött, a rendezvényre személyes és online részvételre jogosító jegyek is igényelhetők az ELTE Alumni honlapján.