ELTE TOP 10 felvételi adat

Az eddigi felvételi adatok alapján több mint 9000 állami ösztöndíjas és költségtérítéses hallgató kezdheti meg alap- vagy mesterfokú tanulmányait az ELTE-n 2012 szeptemberében. A legfontosabb tények arról, hogy továbbra is az ELTE a legjobb továbbtanulók választása:

1. Az ELTE csúcstartó a jogászképzésben
A jogászképzések közül országosan az ELTE Állami és Jogtudományi Kar állami ösztöndíjas osztatlan jogászképzésére való bekerüléshez kellett a legmagasabb pontszám, 467 pont. Erre a képzési formára az eredetileg meghirdetett 50 helyett 53 fő nyert felvételt. Az országos viszonylatban is csúcstartó jogászképzés után az ELTE-n belül a legtöbb pontra az ELTE Társadalomtudományi Karának két képzésére jelentkezőknek volt szükségük. Az alkalmazott közgazdaságtan nappali alapképzésre 464 pontot elérve 15-en kerültek be államilag támogatott formában, míg a nemzetközi tanulmányok szakra 463 ponttal lehetett bejutni államilag támogatott formában, ez 43 jelentkezőnek sikerült.

2. Országosan kiemelkedő a részesedés a pszichológusképzésben
A pszichológusképzés is az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán a legnépszerűbb országosan, államilag támogatott képzésre 449, költségtérítésesre 430 pontot kellett elérni a sikeres felvételihez. Összesen 217-en (167 államilag támogatott és 50 költségtérítéses) jelentkező nyert felvételt nappali tagozatos pszichológus alapképzésre, így az első éves pszichológushallgatók több mint fele az ELTE-re iratkozhat be.

3. A legnépesebb alapszakok az ELTE-n
Az ELTE legtöbb első éves hallgatót fogadó alapképzése az ELTE Informatikai Kar Programtervező Informatikus szakja, ahol 564-en kezdhetik meg tanulmányaikat nappali alapképzésben. Ezt követi az osztatlan jogászképzés, ahol ugyan jelentősen csökkent az állami ösztöndíjas helyek száma, a költségtérítéses képzésre felvett jelentkezőkkel együtt növekedett a létszám, így 450 fős első évfolyam indulhat. A dobogó harmadik helyét a Természettudományi Kar biológus alapképzése foglalja el, 310 fős induló évfolyammal.

4. Országosan a legnépszerűbb bölcsész szak
Az ELTE BTK Médiatudomány és kommunikáció képzésére ugyancsak 449 ponttal lehetett államilag támogatott képzésre bekerülni. 29 új hallgató iratkozhat be erre a képzési formára.

5. A legnépesebb első évfolyam az ELTE BTK-n
Valamennyi képzési formát összesítve a legtöbb új hallgató, összesen 2072-en a Bölcsészettudományi Karra iratkozhat be. 1645-en a Természettudományi Karon, 1290-en a Pedagógiai és Pszichológia Karon kezdhetik meg tanulmányaikat.

6. Többen iratkozhatnak be állami ösztöndíjas mesterképzésre az ELTE-n, mint tavaly
A keretszámok általános csökkenése a most közzé tett adatok alapján nem érinti az ELTE mesterképzéseit: a tavalyinál 20 hallgatóval többen, 1974-en kezdhetik meg állami ösztöndíjas képzésben mesterfokú tanulmányaikat.

7. Minden ösztöndíjas hely elkelt
Az ELTE teljeskörűen betöltötte a korábban közzé tett ösztöndíjas létszámkereteket.

8. A tervezettet meghaladó számú ösztöndíjas hallgató négy képzési területen
A jelentkezők nagy száma és kiváló eredménye nyomán egyes területeken az eredetileg tervezettnél némileg több hallgatót vehet fel az egyetem: az 1050 államilag finanszírozott bölcsész hely helyett 1054, 530 helyett 545 pedagógus és a 75 (majd a megemelt 95) helyett sporttudományi alapképzésre 100 új hallgató kerülhetett be állami ösztöndíjas formában, és az 50 helyett 53 jogász felvételére nyílt lehetőség ösztöndíjas helyen.

9. 21%-kal nőtt a költségtérítéses képzésre felvettek száma
Míg 2011-ben 2479, idén 3132 fő nyert felvételt az ELTE költségtérítéses alap- és mesterfokú képzéseire. Idén tehát 653-mal több fiatal iratkozhat be erre a képzési formára.

10. Az ELTE a nehezebb körülmények közepette is csaknem ugyanannyi hallgatót vesz fel az idén.
A jelentősen megnehezült továbbtanulási feltételek ellenére is rendes felvételi eljárás során államilag támogatott és költségtérítéses képzési formákra csupán 923-mal vettek fel kevesebb hallgatót az ELTE-re, mint egy évvel korábban. A hamarosan meghirdetendő pótfelvételi eljárás során azonban további hallgatók kerülnek majd be az üresen maradt helyekre, így várhatóan több mint 9000 hallgató kezdheti meg alap- és mesterfokú tanulmányait az ELTE-n.

2012.07.25.