Elültették a SzüléSzületéS fáját

Az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadói Képzésének hallgatói és oktatói kezdeményezésére indul a Budapestről Egerbe tervezett figyelemfelhívó séta, amelynek célja, hogy minél több szülés előtt vagy után álló nőhöz eljuttassák annak üzenetét, milyen nagy jelentőségű a szülés és a születés minősége. A program célkitűzéseit 2014. május 13-án mutatták be, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar Izabella utcai épületének udvarán pedig elültették a SzüléSzületéS fáját. Az eseményen a program támogatóiként Kovács Katalin, Szabó Szilvia és Dudás Miklós olimpikonok is részt vettek.

A sajtóbeszélgetésen Varga Katalin, az Affektív Pszichológia Tanszék tanszékvezetője kiemelte: a szülés és a születés minősége mindenki életében meghatározó. A szülés/születés minőségének számos érzelmi és egészségügyi hatása jelentkezhet a szülés időszakától időben távol, akár a megszületett gyerek felnőttkorában. Így akár azt is befolyásolhatja, hogy az éppen megszületendő gyermek hosszú évekkel később hogyan hozza majd világra saját gyermekét. Az egyetemi docens szerint nemzetközi szinten már érezhető, hogy a szakemberek tudják, milyen tényezők javítják a szülés és a születés minőségét, Magyarországon azonban egyelőre sajnos nem ez a helyzet. A pszichológus elmondta, hogy a Tanszék folyamatosan beszél a témáról, konferenciát és továbbképzéseket is szerveznek.

Gitidisz Krisztina védőnő, szoptatási és perinatális szaktanácsadó arról beszélt, hogy nemcsak a szülés, de az utána következő életszakasz is kiemelt jelentőségű, ezért az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján létrehozott bababarát kórházak felé kell irányítani az anyákat. Magyarországon már 17 bababarát kórház van, a számot azonban folyamatosan növelni kell.

Andrek Andrea egyetemi tanársegéd az intézményben 2007-ben indított perinatális szaktanácsadói képzést mutatta be, amely a PPK Affektív Pszichológia Tanszéke és a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság együttműködése alapján jött létre. Az Európában egyedülálló képzés „egészséges perspektívából” közelíti meg a szülést, ellentétben például az orvosi képzéssel, ahol a kóros folyamatokra koncentrálnak. „A szakembereknek néha igen kevés tudása van arról, hogy milyen egy olyan szülési folyamat, amelybe egyáltalán nem avatkoznak be” – jelentette ki. Az eddig végzett három évfolyam hallgatóinak számos közös rendezvényt is szerveznek, így támogatva őket.

Horváth Éva perinatális szaktanácsadó az „Úton… – Séta a szülés/születés minőségéért„ nevű, hagyományteremtőnek szánt programsorozatról beszélt. Mint elmondta, idén Budapestről Egerbe sétálnak majd el nyolc nap alatt június 29-i indulással. Feithné Krajcsik Ilona perinatális tanácsadó, az Összhang Közhasznú Egyesület elnöke az Egerben álló bábafáról beszélt, amely a hagyományok szerint az ősi bölcsesség és tudás jelképe. Elmondta, a Séta programját és szakmai célkitűzéseit számos szervezet támogatja.

A sajtóesemény résztvevői a szakemberek felszólalásai után közösen sétáltak át a Pedagógiai és Pszichológiai Kar udvarára, ahol elültették a SzüléSzületéS fáját.

2014.05.19.