"Élvonal" Kutatói Kiválósági Program

2018.04.12.
A pályázaton olyan vezető kutatók nyerhetnek támogatást, akik a legutóbbi 10 évben nyújtott teljesítményük alapján a világ tudományos élmezőnyébe tartoznak, és saját tudományterületükön nemzetközileg elismert, kiemelkedő hatást kiváltó eredményeket értek el. Az elsőként tavaly megjelent felhívás 2018-ban ismét 3 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg a jövő januárban induló projektek számára.

Az Élvonal – Kutatói kiválósági program leendő nyertesei a következő öt évre akár 300 millió (évente 60 millió) forintot is elnyerhetnek kutatócsoport létrehozására vagy bővítésére, valamint ígéretes kutatási projektjük magyarországi megvalósítására. A támogatott kutatók vállalják, hogy a támogatási időszakban ERC pályázatot nyújtanak be.

Az „Élvonal” programra idén is tematikus korlátozás nélkül lehet pályázni. A pályázatra valamennyi tudományterületről a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő vezető kutatókat várják, akik nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos hatást kiváltó eredményeket értek el, szakterületük formálóivá váltak és iskolateremtő szerepet vállalva a fiatal kutatói közösség bővítéséhez is hozzájárulnak.

A pályázó vezető kutatónak a tudományterületén a legjobb 10%-ba kell tartoznia és jelentős kutatási, témavezetési tapasztalattal kell rendelkeznie.

Ennek megítéléséhez a pályázati kiírás szerint a pályázó elmúlt 10 évben megjelent tudományos közleményeinek hatása szolgál alapul, azaz teljesítenie kell a pályázati felhívásban előírt idézettségi vagy hivatkozási követelményeket. Amennyiben a vezető kutató által művelt tudományterület sajátosságai miatt nem a nemzetközi idézettség a legmegfelelőbb mérce, akkor hazai és nemzetközi kiválósági pályázati eredményekkel igazolható a követelmény teljesítése.

Az elnyert támogatás a 2019–2023 közötti öt évre szól, lejárta után az addigi kedvezményezettek megint csak nyílt versenyben mérkőzhetnek meg az új aspiránsokkal.

A pályázatok benyújtási határideje: 2018. június 4. 

Részletes pályázati kiírás

Forrás: NKFIH