Élvonal-pályázatot nyert Magyari Enikő

2022.09.09.
Élvonal-pályázatot nyert Magyari Enikő
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Élvonal - Kutatási Kiválósági Programjának keretében 10 kutatócsoport-vezető nyert el támogatást. Az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék vezetője a következő öt évben mintegy 270 millió forintból valósíthatja meg környezettudományi céljait.

Magyari Enikő Dominóhatás – Az éghajlat, a környezet és a termelő gazdálkodás változásainak nyomon követése a neolit életmód összeomlásakor Közép-Kelet és Délkelet-Európában (DOMINÓ-KLÍMA) címmel nyújtott be pályázatot. Az ELTE professzorának kutatásai a múltban lezajlott gyors klímaváltozási események, és az ebből következő ökoszisztéma-változások, valamint az életközösségek ezekre adott válaszainak elemzésére irányulnak. 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében 2022. március 1-jén meghirdetett Élvonal - Kutatási Kiválósági Program keretében 10 kutatócsoport-vezető nyert el egyenként 270 és 320 millió forint közötti, összességében 3 milliárd forintnyi támogatást. A kutatási támogatás lehetőséget teremt arra, hogy a pályázó a következő öt évben olyan világszínvonalú eredményeket ígérő kutatási projektet valósítson meg Magyarországon, amely hozzásegíti az Európai Kutatási Tanács (ERC) által meghirdetésre kerülő kutatás-támogatási programokban való sikeres részvételhez. 

A pályázati kiírás kiválasztási kritériuma – az előző évek gyakorlatához hasonlóan – a vezető kutató korábbi sikeres nemzetközi megmérettetése volt. A támogatói döntés az NKFI Hivatal által felkért értékelő testület bírálata, valamint a pályázók  projektbemutató prezentációi alapján született meg. 

Fotó: Farkas Norbert