Emléktáblát avattak Pluhár István emlékére

Tatán kapott emléktáblát Egyetemünk egykori joghallgatója, sportújságíró, testnevelési főiskolai tanár. 1921-ben kétszer volt válogatott labdarúgó, 1920-tól a Nemzeti Sport tudósítója, 1933-tól a Magyar Rádió sportriportere, a berlini olimpiáról is közvetített.

Pluhár István (1893–1970) egyetemünk egykori joghallgatója, sportújságíró, testnevelési főiskolai tanár, újságíró, rádióriporter. Joghallgatóként a Budapesti Tudományegyetemen tanult, egyetemi évei alatt a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club, a BEAC sportolója lett. Annak színeiben, egyetemi hallgatóként, Pápai névvel mint jobbfedezet és jobbszélső kétszer volt válogatott labdarúgó (1921). Már 1920-tól a Nemzeti Sport tudósítója, 1924-től rovatvezetője, majd 1933 végéig főmunkatársa. 1933-tól a Magyar Rádió sportriportere, ő közvetítette a jelentős labdarúgó- és vízilabda-mérkőzéseket. Különösen a berlini olimpiáról (1936) adott rádióközvetítései voltak emlékezetesek.

Tatán, Pluhár István szülővárosában a Tatai Atlétikai Club szervezésében és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club részvételével avatták fel az emléktáblát. A résztvevők megemlékeztek Pluhár István úttörő munkásságáról, sportolói és sportújságírói tevékenységéről. A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club képviseletében Szabó László alelnök köszöntötte a megemlékezésre összegyűlt közönséget. Az emléktábla avatáson a BEAC egy 7-es számú, Pluhár feliratú mezzel emlékezett korábbi válogatott labdarúgójára.

Forrás: BEAC

2014.10.03.