Emléktáblát kapott a régi BEAC-pálya

2018.05.08.
Emléktáblát kapott a régi BEAC-pálya
A Magyar Sport Napja és a „BEAC-120” emlékév alkalmából 2018. május 8-án az egykori Mező utcai BEAC-stadion helyén, a mai Allee bevásárlóközpont parkjában állított emléket egykori pályájának a BEAC, az EMMI sportért felelős államtitkárságával, a Magyar Olimpiai Bizottsággal, Újbuda Önkormányzatával, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel és az Allee bevásárlóközponttal közösen.

A megemlékezésen a BEAC elnöksége és a sportági szövetségek képviselői mellett részt vett a klub vívó világbajnoka, a később olimpiai bajnoki címet szerző Dömölky Lídia, Berendy Pál Közép-európai Kupa-győztes labdarúgó, a BEAC korábbi edzője, a BEAC-pályán ellenfélként, a Ferencváros játékosaként pályára lépő olimpiai bajnok labdarúgó Juhász István, valamint az olimpiai ezüstérmes Kű Lajos is. Képviseltette magát a BEAC atlétika szakosztálya is, megjelent többek között a sokszoros magyar bajnok síkfutó Mihályfi László, Gyulai István egykori sporttársa. A BEAC női NB1-ben szereplő női kosárlabdacsapata pedig Balogh Judit vezetőedzővel vett részt a rendezvényen.

Az ünnepélyes emléktábla-avatáson bemutatót tartottak a BEAC cheerleaderei, majd Sajó László és Esterházy Péter műveiből vett idézetekkel elevenítették fel az egykori BEAC-pályán zajló sportéletet.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az egyetemi sport egyik legnagyobb képviselője a magyar olimpiai sportmozgalommal közel egyidős BEAC, "mely 120 éve nagyon gazdag múltat vonultat fel, 18 olimpiai érmet köszönhetünk sportolóinak. Az olimpiai bajnokok között Prokopp Sándor, Csik Ferenc, Rajczy Imre, Hámori Jenő, Németh Angéla, és Kovácsi Aladár neve is szerepel. Hiszünk az ép testben ép lélek filozófiában.

Hiszünk benne, hogy a tanulás és a sport kiegészítik egymást. Elkötelezettek vagyunk a kettős életpálya támogatásában,

ezért is állunk ma itt, ezáltal felhívva a figyelmet az egyetemi sport fontosságára.”

Hamar Imre, a BEAC elnöke, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepi emlékévben a klub csatlakozni kíván azon sportegyesületekhez, amelyek méltó módon emlékeznek meg kiemelkedő sportolóikról, vezetőikről és klubjuk történelméről.

A BEAC 70 éven át fennálló, emblematikus Mező utcai stadionja sok ezer sportolónak, egyetemi hallgatónak, a klub nagy bajnokainak egyaránt jelentette azt a helyet, ahol barátok között, magas színvonalon, a legjobb edzők vezetésével sportolhatnak, fejlődhetnek, versenyezhetnek.

„A 20. század elején "Virtuti et fortitudini" felirat volt olvasható a BEAC versenydíjain, mellyel erényt és bátorságot kívántak a sportolóknak. Ez örökérvényű üzenet az ELTE és a BEAC valamennyi sportolója és vezetője számára. E tulajdonságok nélkül ma nem ünnepelhetnénk a klub fennállásának 120. évfordulóját, és nem lehetnénk büszkék bajnokainkra sem, akik teljesítményükkel, bátorságukkal megbecsülést szereztek Magyarországnak és méltán emlékezhetünk rájuk akár 120 év távlatából is. A klub következő nagy feladata, hogy megteremtsük azt a sportközpontot, amely a BEAC Mező utcai stadionjához hasonlóan igazi otthonát adja a klub valamennyi sportágának.”

Sárfalvi Péter, nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a magyar sport kezdeteit emelte ki. „120 éve a BEAC-ot is olyan fiatal egyetemisták és egyetemi oktatók alapították, akik felismerték, hogy sport nélkül nem lehet élni. Az életben nem csak a mentális felkészültség, hanem a test edzettsége is fontos. A BEAC nélkül a magyar sportélet ma nem ott tartana, ahol tart, erről a jelenlévő világbajnokok, olimpiai bajnokok és egykori sportolók is tanúskodnak.”

A 120 éves BEAC neve összekapcsolódott a kerülettel, fennállása óta mindig Újbudához kötődött - mondta el Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. „A BEAC-cal közös feladatunk a sportolás és a mozgás szeretetének közvetítése. Ezen a helyen a BEAC alapítását követő harmadik évben, 1901-ben már állt a BEAC-pálya, mely az akkori kormányzat támogatását is mutatja. 

A cél ma is az, hogy hazánkban minél több szabadidősportra is alkalmas sportlétesítmény legyen.

Kerületünk - kormányzati támogatással - tudja támogatni klubjait. Bár a Mező utcai városrész már nem a sportot szolgálja, az Allee vezetése folyamatosan sokat tesz a sport népszerűsítéséért és elkötelezett a sportmúlt támogatása iránt.”

„75 évig működött itt a legendás BEAC-pálya, majd 30 évig a Skála Áruház. Immáron 9 éve vagyunk itt. Hiszem, hogy a múlt szövedékeiből épül fel a jelen rétege. Fontosnak tartjuk azt a szellemi örökséget, amellyel ez a hely rendelkezik, ezért is támogattuk az emléktábla állítását, ezzel is kifejezve a BEAC 120 éves értékteremtő működését. Ez az emlékmű nem csak a múltat idézi meg, hanem a jövőt is építi. Kívánom, hogy minden Allee-ba betérő látogatóhoz jusson el a tábla pozitív üzenete” - fejtette ki az Allee álláspontját Bernád Judit centermenedzser.

Kiss Ádám, a MEFS elnöke a BEAC-pályán megrendezett VI. Főiskolai Világbajnokság jelentőségét emelte ki. "1935-ben, a Tudományegyetem fennállásának 300. évfordulója alkalmából a világ egyetemi ifjúsága ezen a helyen gyűlt össze a VI. Főiskolai Világbajnokságon, mely a mai kor Universiadéjának felel meg. A magyar állam minden erejével a rendezvény mellé állt, maga Horthy Miklós kormányzó nyitotta meg az eseményt.

A főiskolai világbajnokságoknak köszönhetően jelentősen nőtt az egyetemi sportolók száma,

reméljük, hogy hazánk még sok ilyen világeseménynek adhat otthont a jövőben."

A köszöntők után a felszólalók, valamint Simon Gábor, a BEAC igazgatója közösen leplezték le az emléktáblát.

A BEAC-120 emlékév ezzel nem ér véget: az ünnepi könyvhét előtt jelenik meg a BEAC első olimpiai bajnoka, Prokopp Sándor életéről szóló könyv. 2018. május 26-án sporttörténeti városismereti sétára kerül sor a Molnár C. Pál Műterem és Csillag Péter együttműködésével. A nyár folyamán pedig hazatér az Egyesült Államokból a BEAC olimpiai bajnoka, Hámori Jenő.

Forrás: BEAC