Energetikai korszerűsítés a PPK-n

Mintegy 200 millió forintos beruházással, az Új Széchenyi Terv keretében megújult a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara (ELTE PPK) Kazinczy utcai épületének energetikai rendszere.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára a fejlesztés 2015. november 27-i átadási ünnepségén azt hangsúlyozta, hogy a kancellári rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis az intézmények készpénzállománya az elmúlt évi 30 milliárdról 93 milliárd forintra nőtt, miközben a kifizetetlen számlák összege 20 milliárdról 7 milliárd forintra apadt. Hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai területként kezeli a felsőoktatást és elkötelezett az intézményeknek otthont adó épületek felújítása mellett. Különösen fontosnak tartják a mérnök- és az orvosképzés mellett a pedagógusképzés megerősítését. A négy orvosképző intézményben például 70 milliárd forint értékű fejlesztést hajtanak végre - tette hozzá az államtitkár.

Mezey Barna, az ELTE rektora elmondta, hogy a nyílászárók cseréje és a fűtéskorszerűsítés nyomán 40 millió forint értékű energia megtakarítása várható. Kitért arra, hogy öt éve nem volt lehetőség az ELTE-n olyan mértékű rekonstrukcióra, mint az idén. Az ELTE Gyertyánffy István Általános Iskola, az Egyetemi Könyvtár és a PPK felújítására összesen 850 millió forintot használhattak fel. Ugyanakkor fontolgatják az egyetem campusainak koncentrálását is – fejtette ki a rektor, aki hozzátette: „Egy felsőoktatási intézménynek tudnia kell biztosítani az oktatás és a kutatás tevékenységét támogató környezetet. Nekünk ez is a feladatunk, és ebben nagy segítséget nyújtott a KEOP program, mert az épületre már igencsak ráfért a felújítás.”

Demetrovics Zsolt, a PPK dékánja azt közölte, hogy a kar 3500 hallgatónak, valamint 200 oktatónak és egyéb dolgozónak ad otthont. A hallgatók közül 700-an posztgraduális képzésben vesznek részt, illetve 300 külföldi diák is tanul a karon.

Forrás: MTI

2015.11.27.