Eötvös-kísérlet egzotikus atomokkal

Eötvös-kísérlet egzotikus atomokkal
03/23

2023. március 23. 17:00 - 19:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.38.) és online

03/23

2023. március 23. 17:00 - 19:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.38.) és online


Sótér Anna fizikus tart előadást "Az atomoktól a csillagokig" sorozatban.

Több mint száz éve Eötvös Loránd a torziós inga kísérlettel a gyenge ekvivalencia elvét akarta bebizonyítani, vagyis a gravitációs és tehetetlen tömegek megkülönbözhetetlen voltát. Mi történik azonban, ha a szokásos anyag helyett egzotikusat használunk egy hasonló kísérletben? Máshogy fogalmazva: hogyan esik gravitációs térben az antianyag és hogyan esnek a müon-záporok?

Sótér Anna mesterdiplomáját az ELTE-n szerezte. Részt vett az ASACUSA együttműködés munkájában, a program keretében kifejlesztett új, innovatív hűtési technika alkalmazásával növelték az antiproton tömegének mérési pontosságát a Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN). Jelenleg a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (Eidgenössische Technische Hochschule, ETH) adjunktusa.

Az atomoktól a csillagokig előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak. Az előadások online követhetők a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában, a videofelvételek egy héten belül felkerülnek a sorozat weblapjára és YouTube-csatornájára is.