Épen maradt római kori pince került elő Komáromban

2020.08.28.
Épen maradt római kori pince került elő Komáromban
Az egykori katonaváros területén feltárt építményben női arcot ábrázoló falfestmény részletére is rábukkant Bartus Dávid, az ELTE  docense és kutatócsoportja. 

Komárom keleti felében tavasz óta folynak csatornázási munkák. A csőfektetések nyomvonala keresztül vezet a római kori Brigetio legiotáborán és az azt körülvevő katonaváros területén. A munkákat a Várkapitányság Integrált Nonprofit Zrt. koordinálásában a Komáromi Klapka György Múzeum és az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének munkatársai nyomon követik és már eddig is több szakaszon dokumentáltak fontos római kori épületeket és emlékeket.

Mint azt az ásatás vezetője Bartus Dávid, az Ókori Régészeti Tanszék vezetője elmondta, a 4 x 3 méteres, 2 m mély római kori pincére a Szabadság utcában bukkantak. Bár az építmény keleti irányban túlnyúlt a tervezett csatorna nyomvonalán, az ottani telek tulajdonosának engedélyével lehetőség nyílt teljes feltárására.

Fotó: ELTE Ókortudományi Intézet

A vakolt falú pincéhez falépcső vezetett le nyugati irányból, déli oldalán pedig két világítóablak adott némi fényt. A vakolatban jól megfigyelhetőek az egykori fapolcok felfüggesztéshez tartozó nyílások és a födémhez tartozó gerendafészkek nyomai. A feltárások során megtalálták a pince beszakadt tetejének maradványait is, amelyek alatt több kerámia tárolóedény is megmaradt. A födém alól előkerült a helyiség zárható faajtajának vas zárszerkezete is. 

Fotó: ELTE Ókortudományi Intézet

Az előzetesen a Kr. u. 2-3. századra keltezhető pince felett az ókorban valószínűleg nem állt építmény, viszont közvetlenül mellette díszes falfestményekkel és stukkókkal díszített épület húzódott. Miután a pince teteje még az ókorban beszakadt, és a mellette álló épületet is elhagyták, az utóbbi vályogtégla falának egy része az épület tetőzetével együtt a pincébe dőlt bele, így annak részei is előkerültek a feltárás során. Ehhez az épülethez tartozhatott az ásatás legszebb lelete, egy különlegesen épen maradt, női arcot ábrázoló falfestmény-részlet.

Mint azt Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója elmondta, a most megtalált pince már a negyedik hasonló föld alatti építmény az ókori Brigetióból. Korábban már 2008-ban és 2014/15-ben is tártak fel hasonlókat a szőnyi vásártéren Borhy László professzor vezetésével. A most feltárt építményt az ásatás után gondosan visszatemetik, és az épülő csatornát az építmény falait megóvva vezetik át fölötte.

Forrás: origo
Borítófotó: Bartus Dávid az épen maradt freskórészlettel. MTI / Krizsán Csaba