Építészeti díjra jelölték az egyetemi emlékművet

A mai Eötvös Loránd Tudományegyetem egykori, a holokauszt során és a második világháborúban elhunyt oktatóinak és hallgatóinak emlékére avatott emlékművet a nemzetközi előzsűri a Média Építészeti Díja döntősei közé választotta. A legjobb épületekre október 2-ig a közönség is szavazhat.Indira van't Klooster vezetésével Diogo Seixas Lopes, a Lisszaboni Építészeti Biennále egyik főkurátora és Andrija Rusan, az ORIS építészeti magazin főszerkesztője tizenegy magyar épületet és tervet választott ki az idei évben. Az épület kategóriában az Egyetem emlékműve mellett a badacsonytomaji Szent István Király Kápolna, a visegrádi városközpont fejlesztése, a galyatetői kilátó, a debreceni Műteremház és a budapesti Ramenka étterem került be a döntősök közé összesen 84 nevező közül. (A terv kategóriában öt izgalmas elképzelés vesz részt a döntőn.)

Az elkészült épületek értékelése során az építészeti kvalitások mellett a munkák koncepciójának erejét, valamint társadalmi kontextusát is vizsgálták. Az előzsűri döntésének indoklása szerint a debreceni Műteremház és az ELTE Trefort-kertjében található II. világháborús emlékmű Magyarország kulturális és történelmi örökségére reflektál egyedi építészeti nyelvezetén keresztül.

A nyerteseket az Uránia Nemzeti Filmszínházban összegyűlt magyar újságírókból álló zsűri választja ki, az általuk legjobbnak tartott épületek és tervek tervezői 2015. október 16-án személyesen is bemutatják munkáikat a zsűrinek, akik a nyilvánosság előtt értékelnek, pontoznak és szóban is kifejtik véleményüket.

A legjobb hét épületre és tervre a közönség október 2-ig szavazhat az interneten, a szavazás második köre az Urániában lesz: az ott összegyűlt közönség személyes szavazatai fogják eldönteni, hogy ki kapja a MÉD Közönségdíját épület és terv kategóriában. A Facebookon itt lehet szavazni az egyetemi emlékműre, az itteni szavazatok plusz pontokat érnek.A Média Építészeti Díja az év legjelentősebb nyilvános építészeti eseménye az epiteszforum.hu építészeti napilap szervezésében, amely évről évre egyre több ember figyelmét irányítja a kortárs magyar építészet kiváló alkotásaira. A Média Építészeti Díjára olyan tervekkel és épületekkel lehet regisztrálni, amelyek 2014. szeptember 23. és 2015. augusztus 10. között megjelentek az internetes szakmai napilapban. Mindkét kategóriában két díjért lehet versenyezni: az egyiket a média képviselői adják, a másikat a közönség.

Korábbi anyagaink:

Fotók: Selmeczi Tamás

2015.09.23.