Erasmus+ app: lezárult egy újabb fejezet

2023.02.23.
Erasmus+ app: lezárult egy újabb fejezet
Fejlesztésekben bővelkedő 30 hónapos munkán van túl az európai tanulmányi mobilitást megkönnyítő applikáción dolgozó nemzetközi konzorcium az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetésével. Az Európai Bizottság a jövőben további hasznos funkciók bevezetését tervezi.

Az Európai Unió jelenlegi (2021-2027) programozási ciklusának zászlajára a társadalmi befogadást, a környezetvédelmet és a digitalizációt tűzte. A digitalizációs törekvések érintik az Erasmus+ programot is, amelynek része az Európai Diákigazolvány kezdeményezés. Ez biztosítja a hátteret az Erasmus+ App fejlesztéseknek is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy nemzetközi konzorcium vezetőjeként a European University Foundation és az Erasmus Student Network szervezetekkel közösen dolgozott 30 hónapon át az Erasmus App fejlesztésén, alvállalkozók bevonásával. A projekt célja volt, hogy az Erasmus+ program keretében megvalósuló mobilitást minden felhasználó számára egyszerűvé és könnyen elérhetővé tegye, ún. online egyablakos ügyintézést biztosítva, ezzel hosszú távon elősegítve az innovációt és digitalizációt.

Az Erasmus+ program digitalizációjának számos előnye van: csökkenti az adminisztratív terheket, erősíti az adatvédelmi szabályoknak való megfelelést, könnyebbé teszi a növekvő mobilitási volumen kezelését, minőségfejlesztést eredményez, leegyszerűsíti a hallgatói szolgáltatásokhoz való hozzáférést,

erősödik az európai hallgatói identitás, az Erasmus+ program még befogadóbbá válik

több ember részvételének biztosításával.

A projekt végére számos funkcióval bővült az Erasmus+ App mind a hallgatói, mind az intézményi célcsoport számára. 

A hallgatók számára információkat kínál az EU 23 hivatalos nyelvén az Erasmus+ program keretében pályázható mobilitási lehetőségekről, a hallgatók által szűrhető, intézményspecifikus tudnivalókat közöl a mobilitásokról, tippek, események, történetek, kedvezmények megosztását teszi lehetővé a hírfolyamban és az interaktív térkép nézetben. Módot ad a digitális pályázás lehetőségére az alkalmazáson keresztül az Erasmus+ felsőoktatási tanulmányi mobilitásra, személyre szabható rendszerüzenetek és értesítések közlésére a kapcsolódó hallgatói szolgáltatásokról (Online Learning Agreement, pályázat státusza stb.), online egyablakos belépési pontot kínál az Erasmus+ programhoz kapcsolódó szolgáltatásokhoz (pl. OLA platform, OLS, Erasmus+ készségprofil felmérés) és biztosítja Virtuális Európai Hallgatói Kártya generálását is. 

Intézmények számára lehetővé teszi a felsőoktatási tanulmányi mobilitások teljeskörű digitális menedzsmentjét: digitális pályázás és nominálás támogatását EWP Dashboardot használó partnerek között, összeköttetést az Online Learning Agreement (OLA) platformmal és az Erasmus Skills platformmal, események és hasznos információk közzétételét. Lehetőség van intézményspecifikus tartalom megjelenítésére is: események, kedvezmények közzétételére kimenő és bejövő hallgatóknak, intézményi információk megjelenítésére a statikus Mobility Journey oldalakon, és célzottan a hallgatókra szabható tartalmak közzétételére is (ilyenkor az információ csak az egyetemet küldő vagy fogadó intézményként megjelölő hallgatók számára látható).

Az indulás óta

több mint 191 ezren töltötték le az alkalmazást, a webes applikáció látogatóinak száma pedig meghaladta az 1 milliót.

Így összesen több mint 32 ezer regisztrált felhasználója van mára az Appnak. Médiamegjelenései is rendkívül impozánsak: a 33 kapcsolódó eseményen több mint 43 ezer fő vett részt, emellett 323 közösségi média poszttal összesen 68 kulcsfontosságú üzenet jelent meg. Ezzel több mint 2 millió embert értek el a különböző közösségimédia-felületek, több mint 2,7 millió megjelenítéssel.

Az Erasmus+ App projekt zárókonferenciájának házigazdája az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt. A pandémia idején megtartott eseményen több mint 100-an vettek részt személyesen, az online közvetítést pedig több mint 4000 résztvevő kísérte figyelemmel. Ez alkalommal Themis Christophidou, az Európai Bizottság oktatásügyi, ifjúságügyi, sportügyi és kulturális főigazgatója videóüzenetében hangsúlyozta: az Erasmus+ App rendkívül fontos eszköz arra, hogy minél több hallgatót vonjon be az Erasmus+ mobilitási lehetőségekbe.

Az alkalmazás az Erasmus+ 30. évfordulóján, 2017-ben jelent meg először, és azóta további kiadásokkal bővült. Az Európai Bizottság a jövőben is hasznos funkciók bevezetését tervezi.

Erasmus+ Applikáció honlapja
További információk a projekthonlapon érhetők el.