ERC Advanced Grant támogatást nyert Adamik Béla projektje

2023.07.10.
ERC Advanced Grant támogatást nyert Adamik Béla projektje
Az ELTE Ókortudományi Intézet docense, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója 2023 szeptemberében kezdheti meg ötéves Digital Latin Dialectology (DiLaDi) projektjét, amelynek során kutatótársaival az ókori és kora középkori latin nyelv változását vizsgálják majd újszerű módon. 

A DiLaDi: Nyelvi változatok az ókori és kora középkori források tükrében című projekt a legrangosabb európai kutatási alap, az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) pályázatán 2 337 500 eurós (mintegy 867,2 millió forint) támogatást nyert. Adamik Béla projektjének célja, hogy feltárja a latin nyelv változatait a Kr.u. 1. évezredben, a földrajzi és kronológiai szempontokra és a latin-újlatin/román átmenetre is tekintettel, az ókori és kora középkori szövegekben fellelhető hibák (normától való eltérések) feldolgozása és elemzése révén.

A munkát a kutatók az ELTE szerverén működő Császárkori latin feliratok számítógépes nyelvtörténeti adatbázisa (LLDB) segítségével fogják végezni. A hazai és nemzetközi viszonylatban is hiánypótló számítógépes nyelvtörténeti adattár a Római Birodalom régióiból származó feliratok vulgáris latin nyelvi anyagát dolgozza fel, a kutatást az ELTE Latin Tanszék és az ELKH (korábban MTA) Nyelvtudományi Kutatóközpont Latin Nyelvtörténeti és Dialektológiai Kutatócsoportja végezte Adamik Béla vezetésével. 

Az ERC-projekttervet 10 fős nemzetközi kutatócsoport valósítja meg nagy létszámú adatgyűjtő csapat alkalmazásával, az ELTE Latin Tanszékével együttműködésben. A kutatás révén jobban megérthetjük azokat a latin dialektológiai folyamatokat, amelyek az újlatin/román nyelvek kialakulásához vezettek, és így a középkori és modern Európa nyelvi, etnikai, sőt kulturális arculatának formálódását is befolyásolták.