Erősödő brazil kapcsolatok

2018.07.10.
Erősödő brazil kapcsolatok
Két hetet töltött Magyarországon 2018. június 25. és július 6. között a 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet, ezzel 700 ezer diákot tömörítő brazil szervezet, az ABRUEM (Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities). Az ELTE több ponton is kapcsolódott a látogatáshoz. A delegáció egyik tagja, az egyetemünkkel szoros kapcsolatot ápoló Universidade Estadual do Ceará rektorhelyettese, Santos Soares július 2-án találkozott Borhy László rektorral, július 6-án pedig az ELTE adott otthont a "Brazil–magyar kapcsolatok a felsőoktatás nemzetközivé válásában" című konferenciának.

Az ELTE és a FUNECE (Fundação Universidade Estadual do Ceará, azaz a fortalezai székhelyű Universidade Estadual do Ceará Alapítvány) 2015-ben öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá. Emellett a FUNECE kezdeményezésére 2017-ben megegyezés jött létre az ELTE és az Universidade Estadual do Ceará (UECE) között arról, hogy a brazil egyetemen 2017 második felétől elindul a magyar nyelv, irodalom és kultúra oktatása. A 2017 júniusában aláírt megállapodásban a felek szabályozták a fortalezai egyetemen elindítandó magyar oktatás részleteit.

Borhy László rektorral, Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettessel, valamint Pál Ferenc brazil ügyekért felelős rektori megbízottal folytatott megbeszélése alkalmával Santos Soares, az UECE rektorhelyettese örömét fejezte ki az egyeteme és az ELTE közötti szoros kapcsolat felett, s megkezdte a tárgyalásokat egyetemünk vezetőivel az együttműködés bővítéséről. A rektorhelyettest az UECE nemzetközi irodájának vezetője és az egyetem több oktatója is elkísérte a találkozóra.

Az ABRUEM delegációja július 6-án vett részt a „Brazil–magyar kapcsolatok a felsőoktatás nemzetközivé válásában – Motiváció és döntési szempontok a külföldi egyetem kiválasztásában” című konferencián, melyet az ELTE Bölcsészettudományi Kar kari tanácstermében tartottak. A rendezvényt a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és az Európai Tudományos, Oktatási és Kutató Intézet (ETOKI) szervezte, együttműködésben a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvánnyal (PAIGEO) és az ELTE-vel. A rendezvényen plenáris előadást tartott Dobos Gábor, a Tempus Közalapítvány Study in Hungary vezetője, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, valamint Mar Gutiérrez-Colón Plana, a tarragonai Universitat Rovíra i Virgili nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese. Előadást tartott még Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem oktatási rektorhelyettese, az MRK-tól Dubéczi Zoltán főtitkár, az ETOKI képviseletében Kovács Barnabás kutatásvezető, főkonzul, a vendégeket képviselve pedig José Celso Freire Júnior, az UNESP rektorhelyettese.

Az ELTE BTK Brazil Tudományos Központjában tett látogatás során az ABRUEM elnöke és az ilhéusi Universidade Estadual de Santa Cruz rektora a szervezet emlékérmét adta át Pál Ferenc egyetemi tanárnak, a központ vezetőjének, a brazil irodalom terjesztésében végzett tevékenységének elismeréséül.

Az ELTE-n tartott rendezvény egyben az ABRUEM magyarországi látogatását lezáró esemény is volt. A delegáció útja nyomán számos egyetemközi kapcsolat erősödhet meg, s új együttműködések épülhetnek ki. A pénteki rendezvény alkalmával az ELTE képviselőit is több brazil felsőoktatási intézmény vezetői keresték meg, jelezve együttműködési szándékukat.

Az MRK beszámolója a delegáció magyarországi látogatásáról