Erősödő egyetemi kapcsolatok Kínával

2018.10.30.
Erősödő egyetemi kapcsolatok Kínával
Hallgatócseréről és doktoranduszok támogatásáról született megállapodás az ELTE és Kína Shaanxi tartományának két egyeteme között. Az együttműködés újabb hallgatók és kutatók bevonására, ill. az egyetemi polgárok külföldi tapasztalatszerzésére ad lehetőséget.

Kína Shaanxi tartományának oktatási minisztere a tartomány egyetemeinek delegációival 2018. október 17. és 22. között kelet-közép-európai körútja során látogatott Magyarországra, ahol az együttműködés lehetséges módjairól tárgyalt az ELTE vezetőivel. A megbeszélésen az ELTE és a kínai Shaanxi tartomány két egyeteme között is megállapodás született hallgatócseréről és doktoranduszok támogatásáról. Az együttműködés újabb hallgatók és kutatók bevonására, ill. az egyetemi polgárok külföldi tapasztalatszerzésére ad lehetőséget.

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában 2018. október 18-án hallgatócserében és doktoranduszok kutatómunkájának közös támogatásában egyeztek meg az ELTE és a Xian-i Tudományos és Műszaki Egyetem (Xian University of Science and Technology, XUST) vezetői. Ugyanekkor megegyezés született az ELTE és a Xian-i Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (Xian International Studies University) között is. A tárgyalásokon egyetemünket Borhy László rektor, Gercsák Gábor, az ELTE Informatikai Kar nemzetközi és pályázati ügyek dékánhelyettese, Kollár László, az ELTE Savaria Műszaki Intézet egyetemi docense és Meng Yiqing, az ELTE Savaria Műszaki Intézet kutatója képviselte, kínai részről Zhou Xiaode, a XUST vezetője és Zhou Bin, a XUST munkaügyi osztályának vezetője voltak jelen.

A kínai XUST egyszerre műszaki és tudományegyetem, így a Savaria Műszaki Intézet és az Informatikai Kar számára különösen előnyös az együttműködés. A két intézmény az ELTE Savaria Műszaki Intézetében dolgozó Meng Yiqing kutató révén került kapcsolatba, aki a XUST-on végezte elektronikai tanulmányait, és 2018 márciusától kutat a Savaria Műszaki Intézetben, ahol az EFOP 3.6.1 projekt keretében távvezetékek dinamikai problémával és a lengések csillapításával foglalkozik Kollár László vezetésével.