„Esélye sem volt annak, hogy egy ilyen felkérésre nemet mondjak”

2016.11.28.
„Esélye sem volt annak, hogy egy ilyen felkérésre nemet mondjak”
Az idén immár hetedik alkalommal megrendezendő ELTE Alumni-kupának az ELTE Alumni Központ javaslatára az idei évben külsős – ELTE alumni – fővédnöke is lett. A rendezvényen a már szokásosnak mondható futball meccseken túl idén először a nők számára is sportolás lehetőséget biztosít. Akik ezt az alkalmat a volt hallgatótársaikkal való kapcsolataik felelevenítésére is megragadnák, azok számára a büfé is rendelkezésre áll – hideg sör és csocsó asztalok is. A torna fővédnökségét idén Mezey Barna, az ELTE rektora és Scheuer Gyula, az ELTE kancellára mellett Török Gábor, a BCE egyetemi docense, ELTE-n végzett politológus is elvállalta, akivel a BEAC készített interjút.

Miért tartotta fontosnak az Alumni-kupa védnökségének elvállalását?

Bár lassan húsz éve a Corvinus Egyetemen tanítok, számomra máig meghatározó jelentőségű az az időszak, amit egyetemistaként az ELTE-n töltöttem. Ennek megfelelően minden olyan felkérést igyekszem elfogadni, amely az ELTE-től érkezik. Arról nem is beszélve, hogy az amatőr foci – különösen pedig a női labdarúgás – szívügyem, így esélye sem volt annak, hogy egy ilyen felkérésre nemet mondjak.

Hogyan emlékszik vissza az ELTE-s éveire?

Bár voltak nehéz pillanatok, különösen az első évben, amikor még a kurzusok felvétele is nehézséget okozott, életem meghatározó időszaka volt az ELTE-n töltött öt év. Olyan oktatókkal találkozhattam és alakíthattam ki személyes kapcsolatot, akik mintaként, döntően pozitív, de néha – és ez is hasznos – akár negatív példaként is, máig bennem élnek. Nagy hatással voltak a gondolkodásomra, a mai napig egyetemi oktatóként is sokat hasznosítok ezekből az ismeretekből, tapasztalatokból.

Milyen szerepet játszott a sport egyetemi évei alatt? Jelenleg is sportol?

Ha valami nagyon hiányzott azokból az évekből, az éppen a rendszeres sportolás. Az egyetem akkoriban nagyon kevés lehetőséget kínált, pedig nagyon jó lett volna, ha ezen a téren erősebb lett volna az egyetemi kínálat, és nem kellett volna máshol keresni ezeket a lehetőségeket. Manapság a fiammal szoktam rendszeresen focizni, és kampányszerűen futok is, de azért egyiket sem nevezném igazi sportolásnak.

Elképzelhető, hogy a következő Alumni-kupán akár még résztvevőként, játékosként, régi hallgatótársaival együtt is fog szerepelni?

A Corvinuson egy időben részt vettünk a tanár-diák tornán, elég erős volt a politológus csapat, Giró-Szász András, G. Fodor Gábor és Lánczi András is pályára lépett, de aztán egyre nehezebben ment a csapat összehozása. Nagyon szeretek focizni, de ma már úgy vagyok ezzel, hogy jobb, ha ezt odahaza, a négy kerítés között művelem.

MLSZ elnökségi tagként milyen fejlesztési ötletei vannak  egy ilyen jellegű rendezvénnyel kapcsolatban?

Miután a szövetségben elsősorban női labdarúgással foglalkozom, és régóta meggyőződésem, hogy komoly fantázia van ebben a sokáig elhanyagolt és lesajnált szakágban, örömmel látnám, ha a játékosok és a csapatok között itt is megjelennének a hölgyek.

Forrás: BEAC

ELTE Alumni