EU-s esszépályázat

Az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága összeurópai esszépályázatot hirdet ,,Annyira hasonló, annyira különböző, annyira európai" címmel. A pályázaton 18-25 éves fiatalok vehetnek részt az EU 28 tagállamából. A résztvevőktől azt kérik, hogy pályaművükben fejtsék ki válaszukat az alábbi két kérdés egyikére, illetve akár mindkét kérdésre:
  • Mi a véleménye a kibővült Európai Unióról?
  • Hogyan tudja kezelni a kibővült Európai Unió a jövőbeni kihívásokat?
A pályázati időszak végén országonként egy győztest hirdetnek. Az egyes országok győztesei háromnapos tanulmányúton vehetnek részt Brüsszelben, pályaműveik megjelennek az Európai Bizottság webhelyén és a pályázat országos médiapartnerei is megjelentethetik azokat.

Az online jelentkezési űrlap itt található. A pályaművek 2015. február 27. 12 óráig küldhetők be.

Az EU tagországainak száma Horvátország 2013-as csatlakozásával 28-ra nőtt. Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Izland (az izlandi kormány döntése alapján az Izlanddal folytatott tárgyalásokat elnapolták), Koszovó*, Montenegró, Szerbia és Törökország a jelöltek vagy a lehetséges jelöltek sorába tartoznak. Közülük néhányan már megkezdték a tárgyalási folyamatot, illetve arra várnak, hogy megkezdjék azokat, míg mások a megfelelő előkészületek megtétele után válnak esélyessé a tagságra.

További pályázati információk itt és itt találhatók.

2015.01.23.