Európai Hallgatói Közgyűlés

2022.11.02.
Európai Hallgatói Közgyűlés
Az Európa jövőjével foglalkozó, strasbourgi ifjúsági rendezvényre az ELTE hallgatói is jelentkezhetnek. A kiválasztottak az Európai Parlamentben vitathatják meg a kontinens jövője szempontjából kulcsfontosságú témákat.

Az európai egyetemi szövetségek hallgatóit és munkatársait tömörítő Európai Egyetemi Közösség (EUC) 2023. május 31. és június 2. között rendezi meg második alkalommal az Európai Hallgatói Közgyűlést (European Student Assembly, ESA) Strasbourgban. Mivel az ELTE tagja a CHARM-EU Szövetségnek, hallgatói jelentkezhetnek Közgyűlésbe, ahol több mint 200 diáktársukkal együtt 10 aktuális témát vitathatnak meg.

A Közgyűlés célja, hogy lehetőséget biztosítson a diákoknak az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdések megvitatására, konkrét ajánlások megfogalmazására és azok képviseletére az érdekelt felek és a döntéshozók körében. A 2023 márciusától májusig tartó előkészítő szakaszban a kiválasztott hallgatók online képzéseken vesznek részt választott témájukkal kapcsolatos ismereteik elmélyítése érdekében, továbbá közösen meghatározzák a prioritásokat és a felmerülő kihívásokra megoldási javaslatokat dolgoznak ki.

A felkészülést követően a diákok személyesen találkoznak Strasbourgban az Európai Hallgatói Közgyűlésen. A háromnapos találkozó alatt megvitatják és véglegesítik javaslataikat, majd a plenáris ülésen mutatják be azokat, ahol visszajelzést kapnak a Közgyűléstől, valamint a témákban jártas szakértőktől. Az kidolgozott javaslatok népszerűsítése érdekében a közgyűlést követően a diákoknak lehetőségük lesz európai döntéshozókkal és a témában érdekelt vállalati és nonprofit szektor képviselőivel találkozni.

A közgyűlésről és a 10 témakörről további információ található az ESA kézikönyvében.

Jelentkezés2022. december 4-ig