Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj

2022.02.03.
Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj
Az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány közös pályázatára az európai és nemzetközi megértést előmozdító ifjúsági projekteket várnak.

Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat 2008 óta minden évben olyan projektek kapják, amelyek előmozdítják az európai és nemzetközi egyetértést, elősegítik a közös európai identitástudat kialakulását és az integráció közös ügyként való felfogását, ösztönzik a fiatalokat a demokratikus szerepvállalásra, valamint gyakorlati példát mutatnak európaiak egy közösségként való együttélésére.

A díj kiemeli a fiatalok az európai demokrácia megerősítése érdekében Európa-szerte végzett mindennapi munkáját, és támogatja aktív részvételüket Európa jövőjének alakításában. A 2008-ban alapított díjat Az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány közösen ítéli oda. 

A díjért 16 és 30 év közötti fiatalok projektjei szállhatnak versenybe. A pályázó lehet magánszemély, magánszemélyek csoportja vagy szervezet is. A legjobb projekt díja 7500 euró, a második helyezetté 5000 euró, a harmadik helyezetté pedig 2500 euró. A díjjal együtt a három európai győztes meghívást kap az Ifjúsági Nagy Károly-díj Aachenben tartandó díjátadó ünnepségére, valamint az Európai Parlamentbe.

Beadási határidő: 2022. február 13.

2021-ben az első díjat a cseh Fakescape projekt kapta, amely játékosan tanítja meg a fiataloknak a kritikus gondolkodást és álhírek felismerését. A második helyezett a romániai Z generáció projekt lett, amely tudósokkal és véleményvezérekkel kapcsolja össze a fiatalokat, hogy növelje kíváncsiságukat és ösztönözze őket a generációk közötti párbeszédre. A harmadik díjas a spanyol EuroInclusion lett: a fiatal európaiaknak szóló csereprogram célja a fogyatékkal élő polgárok teljes társadalmi, kulturális és politikai integrációjának elérése egy szabad, sokszínű és egységes Európában.

Pályázat benyújtása
További információk