Ezerarcú fehérjék
Fehérjék ezreinek működése teszi a sejteket elő rendszerré: „személyre szabják” a kémiai reakciókat, működtetik a sejtek energiagyárait, elvégzik az örökítés kényes feladatát, motorként „áruszállítást” végeznek, de a kommunikációs, szabályozó rendszerek legfontosabb komponensei is rendre fehérjék. Megismerésükkel, a sok szakterület módszertanának összekapcsolásával külön tudományág foglalkozik:
a Protein Science első magyar nyelvű szakmai összefoglalója a könyv.
A nagylélegzetű, 26 módszertani és 16 fehérjecsaládot példaként bemutató fejezetből álló, ezeroldalas szakkönyv több, 97 szerző munkáját foglalja magában. A kötet szerkesztői Budai László, az ELTE Biológia Doktori Iskola oktatója, Nyitray László, az ELTE TTK Biokémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára és Perczel András, az ELTE Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. A szerteágazó tématerületeket a három szerkesztő, az orvos, a biológus és a kémikus három különböző irányból igyekezett egységbe rendezni. Egy közös cél vezérelte munkájukat: a fehérjék mibenlétének jobb és mélyebb megértése.
A könyvet mindazok haszonnal forgathatják, akik tudományos igénnyel fordulnak a fehérjékhez: biológusok vagy kémikusok, orvostanhallgatók, doktoranduszok vagy posztdoktorok, kezdő vagy érett kutatók. A szerzőknek éppen az a céljuk, hogy a fehérjék vizsgálatáról megszerzett ismereteket, tudásukat továbbadják, hozzájáruljanak a fehérjetudományok szélesebb körben történő terjesztéséhez. A fehérjékkel kapcsolatos tudományos ismeretekre egyre nagyobb szükség van, hiszen a fehérje-biotechnológia súlya folyamatosan nő a gyógyszeriparban, a zöld-, és polimerkémiában, az élelmiszeriparban és az egészségtudományok területén.
Forrás: ELTE TTK