Ezerarcú fehérjék

2018.11.20.
Ezerarcú fehérjék
A 10. Jubileumi MedinProt konferencia keretében november 10-én mutatták be az „Ezerarcú fehérjék” című könyvet. A nagylélegzetű, 26 módszertant és 18 fehérjecsaládot példaként bemutató ezeroldalas szakkönyv csaknem 100 szerző munkáját foglalja magában.

Fehérjék ezreinek működése teszi a sejteket elő rendszerré: „személyre szabják” a kémiai reakciókat, működtetik a sejtek energiagyárait, elvégzik az örökítés kényes feladatát, motorként „áruszállítást” végeznek, de a kommunikációs, szabályozó rendszerek legfontosabb komponensei is rendre fehérjék. Megismerésükkel, a sok szakterület módszertanának összekapcsolásával külön tudományág foglalkozik:

a Protein Science első magyar nyelvű szakmai összefoglalója a könyv.

A nagylélegzetű, 26 módszertani és 16 fehérjecsaládot példaként bemutató fejezetből álló, ezeroldalas szakkönyv több, 97 szerző munkáját foglalja magában. A kötet szerkesztői Budai László, az ELTE Biológia Doktori Iskola oktatója, Nyitray László, az ELTE TTK Biokémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára és Perczel András, az ELTE Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. A szerteágazó tématerületeket a három szerkesztő, az orvos, a biológus és a kémikus három különböző irányból igyekezett egységbe rendezni. Egy közös cél vezérelte munkájukat: a fehérjék mibenlétének jobb és mélyebb megértése.

A könyvet mindazok haszonnal forgathatják, akik tudományos igénnyel fordulnak a fehérjékhez: biológusok vagy kémikusok, orvostanhallgatók, doktoranduszok vagy posztdoktorok, kezdő vagy érett kutatók. A szerzőknek éppen az a céljuk, hogy a fehérjék vizsgálatáról megszerzett ismereteket, tudásukat továbbadják, hozzájáruljanak a fehérjetudományok szélesebb körben történő terjesztéséhez. A fehérjékkel kapcsolatos tudományos ismeretekre egyre nagyobb szükség van, hiszen a fehérje-biotechnológia súlya folyamatosan nő a gyógyszeriparban, a zöld-, és polimerkémiában, az élelmiszeriparban és az egészségtudományok területén.

A Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program (MedInProt) egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés Magyarországon, melynek célja a különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolása, hálózatba szervezése és megerősítése, a versengő együttműködés gyakorlatának meghonosítása, a szakterületi szinergizmus katalizálása, valamint a már elismert kutatók együttműködésének segítése. A programot a Magyar Tudományos Akadémia támogatja, és jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont együttműködésével valósul meg.


Forrás: ELTE TTK