„Ezüstbe zárt világegyetem”

2017.05.29.
„Ezüstbe zárt világegyetem”
Gothard Jenő születésének 160. évfordulóján Ezüstbe zárt világegyetem címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban, ahol Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere mondott köszöntőt.

160 éve, 1857. május 31-én született a Szombathely melletti Herény községben Gothard Jenő, a 19. század végi magyar természettudomány kiemelkedő alakja, akinek a csillagászati fényképezés és színképelemzés területén elért eredményei nemzetközi szinten is kimagaslóak.

Az észlelések 1881. október 20-án indultak meg Herényben a tízhüvelykes távcsővel: Gothard Jenő elsősorban csillagszínképeket igyekezett felvenni, míg öccse, Gothard Sándor bolygók megfigyelésével foglalkozott. Az üstökös- és meteor-megfigyelésekre mindketten figyelmet fordítottak.

„Gothard itt Herényben, főképpen ezzel a távcsővel érte el figyelemreméltó eredményeit, a tudós a csillagászati fényképészet kiemelkedő alakja. A fotográfia egyébként is végigkíséri életét: érdeklődése korai, már gimnazistaként dolgozatot írt a fényképezés fejlődéséről” – mondta köszöntőjében Puskás Tivadar.

Az 1881-ben általa alapított Herényi Asztrofizikai Obszervatórium a kor kiemelkedő szellemi műhelye volt,

ahol a csillagászati megfigyelések mellett a fizika és a műszaki tudományok több területét is érintő kísérletező, műszerépítő és -fejlesztő munka folyt.

Gothard nagyon sokat tett a fényképezésnek mint adatrögzítési eljárásnak a csillagászatban történő megho­nosításáért és fejlesztéséért. Asztrofotográfiai munkásságának fontosságát jól jelzi, hogy a heidelbergi csil­lagvizsgáló alapító igazgatója, Maximilian Wolf kezdetben tőle kért fényképezési tanácsokat.

Forrás