Ezüstérmesek lettek a magyar ifjú fizikusok

2021.07.22.
Ezüstérmesek lettek a magyar ifjú fizikusok
A középiskolás csapatot az ELTE gyakorlóiskolájának diákja erősítette, a versenyzőket a TTK Fizikai Intézetének munkatársai és hallgatói készítették fel a rangos IYPT nemzetközi versenyre.

Idén a grúziai Kutaisi egyetemén rendezték meg július 7. és 14. között az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyét (International Young Physisists’ Tournament, IYPT).

A megmérettetésre a csapatoknak 17 fizikai kutatási témakörből kell felkészülniük, a verseny angol nyelven folyik, az egyik fél bemutatja valós kutatáson, kísérleteken alapuló tudományos eredményét, majd ezt a másik fél bírálja. A felek érvelését egy „reviewer” szerepet betöltő versenyző összegzi.

Az értékelés során a fizikai problémák megértése mellett nagy hangsúly esik a gyors észjárásra, a helyzetfelismerésre, a meggyőző érveléstechnikára és a nyelvtudásra. Az 5+1 fordulós rangos világversenyen a magyar csapat az 5. helyen végzett, és a nemzetközi zsűri döntése alapján ezüstéremmel térhetett haza.

Magyarországot a hazai több fordulós versenyről öt középiskolás képviselhette Grúziában, köztük Nádori Jakab, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója.

A magyar csapat felkészítését az ELTE Fizikai Intézetének munkatársai és hallgatói végezték.

Borítófotó: A magyar csapat Kutaisiben (balról a második Nádori Jakab) / Kalocsai Zoltán