Ezüstérmet nyert a magyar csapat az Ifjú Fizikusok Osztrák Versenyén

2021.04.13.
Ezüstérmet nyert a magyar csapat az Ifjú Fizikusok Osztrák Versenyén
A középiskolásokat az ELTE Anyagfizikai Tanszékén készítették fel a versenyre, a háromfős csapat egyik tagja a Trefort Gimnáziumból érkezett. 

Idén ötödik alkalommal képviseltette magát Magyarország a bő két évtizedes múltra visszatekintő Ifjú Fizikusok Osztrák Versenyén (Austrian Young Physicists' Tournament, AYPT). Ez az egyik legrangosabb európai szintű fizika csapatverseny középiskolásoknak, 2021-ben április 8. és 10. között online rendezték meg.

A tornán 8 ország (Ausztria, Bulgária, Fehéroroszország, Németország, Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Fehéroroszország) 12 csapata versenyzett. A magyar csapat a háromfordulós verseny során szerzett pontjai alapján bekerült a döntőbe, ahol a 3. helyet szerezte meg, ezzel ezüstérmet érdemelve ki.

A felkészülés során a diákok önálló kutatómunkát folytattak 3 nyíltvégű probléma kapcsán, melyet az ifjú fizikusok nemzetközi versenyének feladatai közül kellett kiválasztani. A magyar csapat a "Szélsebesség ", a "Gyöngydinamika" és a "Gitárhúr" című problémákat adta elő. A megmérettetés során elméleti és kísérleti eredményeiket mutatták be a rivális csapatoknak, melyeket utána egy vitában meg is kellett védeniük. A verseny különlegessége, hogy nem csupán a tárgyi tudás van a középpontjában, legalább annyira a fontos a csapatmunka, a jó kommunikációs készség és a kritikus gondolkozás.

A háromfős magyar csapat tagjai: Mátéfy Ádám (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest), Tory Anna (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapest) és Váradi Csanád (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest). 

A versenyzők felkészítése az ELTE Anyagfizikai Tanszékén folyt egyetemi hallgatók, oktatók és középiskolai tanárok vezetésével. Egyetemi és középiskolai oktatók: Hömöstrei Mihály (Budapesti Német Iskola, ELTE), Ispánovity Péter (ELTE), Jenei Péter (ELTE), Szeidemann Ákos (Eötvös József Gimnázium, Tata), Széchényi Gábor (ELTE), Vincze Miklós (ELTE-MTA). Egyetemi hallgatók: Bánóczki Tímea (BME), Kadlecsik Ádám (ELTE), Lipovics Dániel (University College London), Nagy Péter (ELTE), Penc Patrik (BME), Vavrik Márton (BME).