Fahidi Csaba (BTK, részképzés) - interjú

Fahidi Csaba (BTK, részképzés) - interjú

Képzés ELTE-n: Bölcsészettudományi Kar, Keleti nyelvek és kultúrák, mongol

Ország: Belgium 

Város: Gent 

Fogadóintézmény: Universiteit Gent

Ösztöndíj: Erasmus

„Milyen tanácsot adnál kiutazó ELTE-s hallgatónak? A nem megfelelő nyelvtudás gyakori probléma szokott lenni. Ha már tudjátok előre, hogy fél év múlva kiutaztok valahová, szánjátok rá azt a fél évet az angolra. Mindenkinek van mit gyakorolnia. Ezen kívül fontos a tájékozódás az adott országról és intézményről, na meg persze a szállásról, különben kellemetlen meglepetések érhetnek.”

Miért ezt a fogadóintézményt választottad?
Amikor elhatároztam, hogy Erasmusra megyek, a mongol szaknak nem volt még semmilyen szerződése. Ezért választottam a genti egyetem kínai szakát, melynek az ELTE Kínai Tanszékével volt egy, akkor még nem teljesen elkészült megállapodása.

Mi tetszett leginkább ösztöndíjas hallgatóként?
Az ösztöndíjas élet a kollégiumban, egy olyan városban, ahol fiatal egyetemistákkal van körülvéve az ember és a jobbnál jobb programok mellé az oktatás is magas színvonalú és jól szervezett. Igaz ez továbbá az egyetem szervezetére, és infrastruktúrájára is. Sokat tanultam kint az országról, és kultúrájáról, na meg persze a szakos tárgyakról is.

Mik voltak az ösztöndíjas időszak nehézségei/kihívásai?
A pénzügyi háttér néha komoly problémát okozott. Sok kirándulást szervezett az egyetem, az országon belüli és külföldi városokba, melyek mind nagyon olcsók voltak, de én gyakran mégsem engedhettem ezt meg magamnak. Az ösztöndíjam a kollégiumi szoba kifizetésére volt csak elég, de szerencsére az egyetem segített munkát találni a számos ebédlője egyikének konyháján.

Hogyan segített az ösztöndíjas időszak az életedben és a karrieredben?
Sok olyan dolgot tanultam, és olyan nézőpontból, amit korábban nem ismertem. Ösztönzően hat az ottani oktatás és a segítőkész, barátságos tanárok hozzáállása, de az angol nyelv gyakorlása és fejlődése sem elhanyagolható.

Milyen tanácsot adnál kiutazó ELTE-s hallgatónak?
A nem megfelelő nyelvtudás gyakori probléma szokott lenni. Ha már tudjátok előre, hogy fél év múlva kiutaztok valahová, szánjátok rá azt a fél évet az angolra. Mindenkinek van mit gyakorolnia. Ezen kívül fontos a tájékozódás az adott országról és intézményről, na meg persze a szállásról, különben kellemetlen meglepetések érhetnek. Ha mindez megvan, és már kint vagytok, akkor utazzatok amennyit csak lehet, ismerjétek meg az országot és az embereket.