Felavatták a Kínai Zenei és Kulturális Központot az ELTE-n

2024.06.26.
Felavatták a Kínai Zenei és Kulturális Központot az ELTE-n EN
A június 25-i ünnepségen Borhy László rektor és Wang Rui, a Zhejiangi Zenei Konzervatórium elnöke aláírták a két intézmény közös zenei mesterképzési programjáról szóló megállapodást is. A most megnyílt központ a 2023 novemberében Hangzhouban felavatott Kodály Központ testvérintézménye.

Az avatóünnepség vendégeit Gong Tao, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete és Hamar Imre, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese köszöntötték, mindketten fontos mérföldkőnek nevezve a központ megnyitását. A nagykövet méltatta az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerepét a kínai-magyar tudományos és kulturális kapcsolatok előre mozdításában, egyben köszönetet mondott Borhy László rektornak és Hamar Imrének az e területen végzett munkájáért.

Köszöntőjében az ELTE rektora emlékeztetett, hogy az egyetem Kínai Tanszéke tavaly novemberben ünnepelte 100. évfordulóját, idén június közepén pedig felavatták az ELTE és a pekingi Renmin Egyetem China-Hungary Joint Research Centre for Exchanges and Mutual Learning between Civilizations néven működő kutatóközpontját. Borhy László kitért arra is, hogy a Zhejiangi Zenei Konzervatórium és az ELTE Zenei Tanszék 2021 óta tartó együttműködésének köszönhetően egyre több kínai hallgató érkezik Magyarországra, hogy egy-egy szemesztert az ELTE-n tanuljon, ahol a magas színvonalú zajló szakmai oktatás mellett betekintést nyerhetnek az európai kultúrába, kipróbálhatják magukat, hogy milyen külföldön fiatal felnőttként önellátóvá válni, utazni és az angol nyelvet még magasabb szinten elsajátítani.

Wang Rui professzor, a Zhejiangi Zenei Konzervatórium elnöke beszédében kiemelte, hogy az ELTE világszerte elismert, magas színvonalú egyetem, amely számos világhírű tudóst és művészettudományi szakembert nevelt ki, köztük 6 Nobel-díjast, öregdiákjai között pedig Kodály Zoltán zenepedagógus és zeneszerző is szerepel. Saját intézményét a nyitott oktatás elvét követő, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező egyetemként jellemezte, amely egyben a Kína-Közép-Európa Zeneakadémiai Szövetség központjaként is működik. A két egyetem közös zenei mesterképzési programját a kínai Oktatási Minisztérium jóváhagyta és már megkezdték a hallgatók felvételét – tette hozzá.

A közös képzési program a gyakorlatban 2024 szeptemberében indul Hangzhouban, egy évvel később pedig megérkezhetnek az ELTE-re az első MA-hallgatók a Zhejiangi Zenei Konzervatóriumból – mondta beszédében Bodnár Gábor, az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet igazgatója, aki emlékeztetett, hogy a közös mesterképzés elindítását megelőző vendéghallgatói program keretében a konzervatóriumból már korábban is érkeztek hallgatók az ELTE-re. Bodnár Gábor áttekintést adott a képzesen oktatott tárgyakról, valamint felvázolta, hogy ezen túlmenően milyen zenei és kulturális lehetőségek várják a kínai hallgatókat az ELTE-n.

A ceremónián részt vett még Ye Qiuyue egyetemi adjunktus, az ELTE kínai kapcsolatokért felelős rektori megbízottja, Réthelyi Orsolya, az ELTE BTK nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese, Sun Jie, a kínai nagykövetség kulturális tanácsadója, Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója, Zhu Dan, a Bank of China magyarországi igazgatóhelyettese és Wang Xuejun, a China Railway Magyarország Kft. ügyvezetője is.

Az ünnepség zárásaként a Művészetközvetítő és Zenei Intézet kórusa adott elő válogatást magyar népdalokból Erdős Ákos vezényletével, a Zhejiangi Zenei Konzervatórium hallgatói és oktatói pedig a hagyományos kínai húros hangszereken, erhun és ghuzengen zenéltek, zongorán kísért Chen Yu.

Kínai Zenei és Kulturális Központ avatóünnepség

Kínai Zenei és Kulturális Központ avatóünnepség

0

/

0

0

/

0