Felfedező kutatások támogatása

2017.10.20.
Felfedező kutatások támogatása
Az ELTE 62 pályázata több mint 1,5 milliárd forintos támogatást kapott felfedező kutatásokra idén, ezzel az eredménnyel az első helyen áll a hazai egyetemek között.

Több mint 400 kutató és kutatási projekt nyert összességében 11,5 milliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző idei programjaiban. Az NKFI Hivatal 2017-ben megnövelt keretösszeggel, a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jobban illeszkedő, új pályázati konstrukciókkal tette közzé a felfedező kutatásokat ösztönző felhívásait.

Idén a támogatások 40 százalékát 40 év alatti kutatók nyerték el.

A pályázati rendszer a kutatói életpályát megkezdő posztdoktorok, az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók, valamint a tapasztaltabb kutatók számára egyaránt lehetőséget biztosít alapkutatási projektjük támogatására. Idén az alapkutatást folytató kiváló hazai kutatók eredményeinek nemzetközi láthatóságát ösztönző felhívással egészült ki a felfedező kutatások kutatói kiválóságot támogató pályázati rendszere. A tavalyi 8,8 milliárd forintról 2017-ben – részben új felhívások meghirdetésével – összességében 12 milliárdra bővült a felfedező kutatási felhívások keretösszege.

Az elnyert kutatói kezdeményezésű témapályázatok, fiatal kutatói pályázatok és posztdoktori támogatások száma alapján az egyetemek intézményi rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti 62 projekttel, amelyek összesített támogatása 1,5 milliárd forint. Ebből legtöbb, mintegy egymilliárd forint jut a TTK-ra, csaknem 252 millió forint a BTK-ra, 144 millió forint a PPK-ra, 15 millió forint a TáTK-ra, több mint 11 millió forint az ÁJK-ra, valamint 47 millió forint az Eötvös Collégiumhoz.

Egyetemünk támogatott pályázatainak listája itt böngészhető.

Egymilliárd forintot meghaladó összesített egyetemi támogatást kapott még a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem 41, illetve 34 támogatott projekttel.