Felfedező kutatásokban élen az ELTE

2018.08.16.
Felfedező kutatásokban élen az ELTE
Potenciális rákellenes hatóanyagok biológiai vizsgálata, mesterséges intelligenciai eszközök fejlesztése bioinfomatikai problémák megoldására, a klímaváltozás hatása a gabona termésátlagokra, az alvás mikrostruktúrája, a nyelv fenomenológiájának új megközelítése, addiktológiai problémák az általános populációban, számítógépes szimulációk kondenzált fázisokban – csak néhány izgalmas ELTE-s kutatási pályázat, amelyeket támogatott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

A hazai oktatási intézmények közül az ELTE pályázott legnagyobb sikerrel felfedező kutatások támogatására az NKFI Hivatalhoz. Az egyetemünkről beadott pályázatok csaknem felét befogadták: öt pályázati kiírásban a benyújtott 120-ból összesen 55 kutatás kapott zöld utat több mint másfél milliárd forintos támogatási összeggel,

vagyis a rendelkezésre álló források mintegy 15 százalékát az ELTE kutatói használhatják fel.

Az elnyert 1550 millió forintból a TTK 880 milliót, a BTK 297 milliót, a PPK 235 milliót, az ÁJK 81 milliót, a TáTK 41 milliót, az Eötvös József Collegium pedig 15 milliót kap. 

A 40 év alatti kutatók számára külön programban meghirdetett felhívás (FK_18) arra ad lehetőséget, hogy a szakemberek saját kutatócsoportot alapítva Magyarországon indítsanak önálló kutatást. A 93 támogatott új projekt közül 12 indul majd az ELTE-n több mint 316 millió forintos támogatással, melyből a legtöbb – csaknem 179 millió forint – a TTK-nak jut, 77 millió forintból gazdálkodhat a PPK, 27 millió forintból az ÁJK, mintegy 21 millió forintból a TáTK és 12 millió forintból a BTK.

A Fiatal kutatók által kezdeményezett kutatási témapályázat nyertesei

A Jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportok támogatása (KH_18) című felhívásban a kiváló eredményeikkel a legnagyobb nemzetközi hatást kiváltó hazai kutatócsoportok közül 26 pályázat felelt meg a szigorú feltételeknek, és nyert összesen félmilliárd forintos támogatást a hazai tudományos eredmények nemzetközi láthatóságát ösztönző kiválósági programban. Az ELTE mindkét benyújtott pályázata – A Meditationes Vitae Christi hosszú olasz változatának kritikai kiadása (témavezető: Falvay György Dávid, Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék) és A fejlődési zavarok korai felismerése és készségfejlesztés egy mozgásra ösztönző és automatikus mozgáselemző mobil-alkalmazással című projektje (témavezető: Miklósi Ádám, Etológia Tanszék)  – szerepelt a támogatottak között.

A Jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportok támogatása pályázat nyertesei

A kutatói kíváncsiság által vezérelt, bármely tudományterületről kezdeményezett projekteket támogató kutatási témapályázatokban (K_18) idén 192 új kutatási projekt indulhat, összesen mintegy 6,5 milliárd forint összegű támogatásból. Ebből 28 egyetemünkön valósul majd meg mintegy 920 millió forintos támogatással. A nyertes ELTE-s pályázatok az ÁJK-ról, a BTK-ról, a PPK-ról, TáTK-ról és a TTK-ról kerültek ki. A változatos kutatási témák között szerepel egyebek mellett a demokrácia-elv, a római filozófia és az irodalmi én, a madárénekek, a tatárjárás, a geotermikus adatbázis és a rákellenes szerek vizsgálata is.

A Kutatói kezdeményezésű témapályázat nyertesei

A Posztdoktori kiválósági program (PD_18) a hazai alapkutatási versenypályázati portfólióba arányosan illeszkedve, a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához kíván hozzájárulni. A program ösztönzést nyújt a kutatóknak a pályán maradáshoz, és ahhoz, hogy kutatócsoport tagjaként, tapasztalt kutatókkal együttműködve Magyarországon alapozzák meg, illetve építsék fel kutatói karrierjüket. A már tudományos fokozattal rendelkező, de kutatói pályáját most kezdő 68 kutató – közülük 9 ELTE-s – kaphat három évre a kutatói béreket biztosító több mint egymilliárd forintos támogatást. Az ELTE-re ennek 13 százaléka, vagyis 142 millió forint jut. 

A Posztdoktori Kiválósági Program nyertesei 

A hazai kutatócsoportok és külföldi partnerek együttműködését ösztönző nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázaton (NN_18) 18 pályázó nyert összesen mintegy 670 millió forint összegű támogatást. Ennek 20 százalékát, mintegy 133 millió forintot az ELTE 4 nyertes  – 2 BTK-s és 2 TTK-s – kutatója használhat fel többek között kozmológiai nagyskálás szerkezetvizsgálatra és a hun, valamint gepida kori életmód-stratégiák elemzésére.

A Nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázatok nyertesei 

ELTE Pályázati Központ