Félidejéhez érkezett az ELTE biztonságvédelmi TKP projektje

2024.02.19.
Félidejéhez érkezett az ELTE biztonságvédelmi TKP projektje
A két éve indult Tématerületi Kiválósági Program keretében az információs rendszerek minőségfejlesztésén dolgoznak a szakemberek a kiberbiztonság, kvantumtechnológia, pénzügyi rendszer, ipar 4.0 megoldások és a téradathasználat területén. 

Az Informatikai Kar vezetésével 2022-ben kormányzati, pénzügyi, ipari és szolgáltatási szektorok védelmét elősegítő informatikai alapú megoldások fejlesztése kezdődött az ELTE-n. A Biztonságkritikus nemzeti szolgáltatások és ipari infrastruktúrák védelme kiberbiztonsági, technológiai és szabályozási eszközökkel Tématerületi Kiválósági Program a legégetőbb biztonsági kérdéseket vizsgálja a Természettudományi Kar és az Állam- és Jogtudományi Kar közreműködésével. A horizontális jellegű „Kiberbiztonság” csoport több területen felhasználható célzott informatikai alapkutatást folytat, „A kvantumtechnológia hatása a kiberbiztonságra” csoport szintén átfogó jelleggel a jövő fenyegetéseire való felkészülést biztosítja. A fő alkalmazási területeket lefedő további kutatócsoportok:  „Nemzetvédelmi téradat tudásközpont”, „Biztonság és adatvédelem az anyagtechnológiai, ipar 4.0 és energetikai területeken”, illetve „Biztonságos pénzügyi rendszerek”.

Az elmúlt két évben a kutatók nemzetközi és hazai partnerségek keretében, ipari szereplőkkel együttműködve számos alkalmazási területen hoztak létre új módszereken alapuló megoldásokat. Foglalkoztak többek között a  kiberbiztonsági fenyegetéseknek hatékonyan ellenálló kommunikációs csatornák kódolásával és visszafejtésével, humánbiológiai jelek (EKG, EEG, vérnyomás) feldolgozásával, a vízi és szárazföldi közlekedés kockázati tényezőinek detektálásával, multiszenzoros téradatplatform felépítésével. Elemezték a természeti katasztrófák megelőzésének lehetőségét a kockázati tényezők térinformatikai vizsgálatával, dolgoztak energiaszállító és tároló berendezések (távvezetékek, szélerőművek) hatékonyságának és időjárási viszonyokkal szembeni ellenállásának fokozásán, anyagtechnológiai paraméterek optimalizálásán ipari alapanyagok mechanikai tulajdonságainak javítása érdekében. Természetesnyelvi feldolgozás alkalmazásával elemeztek pénzügyi területeken gazdasági, pénzügyi folyamatokat, eseményeket, jelenségeket, blokklánc-technológiával modelleztek vállalati intézményi feladatokat a kvantumos gépi tanulás területein.

A projekt elkötelezett a vezető technológiák széles körű társadalmi kommunikációja és elfogadtatása iránt, többek között a mesterséges intelligencia technológiák és a kriptovaluták alkalmazásának jogi, etikai, adatvédelmi, fogyasztóvédelmi kérdései tekintetében. Az innovatív biztonsági megoldások fejlesztését célzó munka további két évig folytatódik.

A TKP2021-NVA-29 számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-NVA pályázati program finanszírozásában valósul meg.