Felkészülés az egyetemi tanulmányokra

2020.10.13.
Felkészülés az egyetemi tanulmányokra

Különösen a középfokú iskolából a felsőoktatásba újonnan belépő hallgatók számára jelent komoly változást a felsőfokú tanulmányok megkezdése. Megszűnnek az addig megszokott keretek, nincs többé kötött tanulási rend vagy a tanuló kötelezettségeire, előrehaladására figyelő osztályfőnök. A felsőoktatási intézmények felnőtt, önálló gondolkodású partnerként tekintenek a hallgatókra, akiknek a korábbinál magasabb hatékonysággal kell megvalósítaniuk az önirányított tanulást, egyedül kell figyelniük adminisztratív kötelezettségeikre és ügyeiket intézniük. Ez gyakran igen radikális változást jelent, amelyre sokan nincsenek felkészülve. 

A „Felkészülés az egyetemi tanulmányokra” kurzusunkat elsősorban tehát a végzős középiskolásoknak, illetve tanulmányaikat ősszel megkezdő gólyáknak ajánljuk. Azonban tájékozódni, új ismereteket elsajátítani, képességéket fejleszteni soha nem késő, így a kurzus a felsőoktatásban már korábban tanulmányokat kezdők számára is hasznos lehet.

A MOOC kurzus keretén belül a résztvevők számos témakörben tájékozódhatnak, azonban a kurzus elvégzéséhez eleget kell tenni néhány követelménynek. 

Minden modult egy-egy, a felsőoktatási tanulmányok kezdeti lépései szempontjából lényegesnek tartott téma körül építettünk fel, amelyhez további kapcsolódó anyagokat, forrásokat, segédanyagokat is ajánlunk. Az egyes témák szerteágazóak, a résztvevőink saját szükségleteiknek és lehetőségeinknek megfelelően sajátíthatják el az új ismereteket. Az öt modulban vannak kötelező és szabadon választott feladatok, a kurzus teljesítését a kötelező feladatok határidőre történő beadása után ismerjük el.

Az általunk felállított moduláris sorrend csak egy ajánlás, azonban a feladatok egymásra épülése miatt előfordulhat, hogy néhány esetben szükség lesz korábbi modulban előforduló feladat teljesítésére. Az egyes modulokban számos egyéb, a tananyag feldolgozását szolgáló feladat, kvíz, fórum tevékenység segíti az ismeretek elsajátítását.

A kurzus oktatói:

Dr. Kovács Zsuzsa adjunktus
Dr. Rónay Zoltán docens
Üröginé Ács Anikó tanársegéd

A kurzus indulása:

2020. augusztus 31.
https://mooc.elte.hu/register (új felhasználóknak, a MTF44K kód megadásával)
https://mooc.elte.hu/enroll/MTF44K (közvetlenül, azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal a mooc.elte.hu oldalon)
https://mooc.elte.hu (Akik már regisztráltak a kurzusra, innen is be tudnak lépni az e-mail-cím helyett a regisztrációkor megadott felhasználónév megadásával. FONTOS: Javasoljuk, hogy a belépést követően adja meg az e-mail-címét  (Fiók/Beállítások/+E-mail menüpont), hogy elfelejtett jelszó esetén emlékeztetőt kaphasson. Ha nem állít be a fiókjához e-mail-címet, kérjük, jegyezze meg a kurzushoz tartozó felhasználónevét és jelszavát, mert elfelejtett jelszó esetén nem lehetséges új jelszó küldése e-mail-cím hiányában.)