Felkészülés az érettségire az ELTE TTK oktatóival

2020.06.08.
Felkészülés az érettségire az ELTE TTK oktatóival
A távoktatás miatt az Index.hu által indított Iskolatévé a többi között az ELTE oktatóit kérte fel, hogy segítsék online órákkal a végzősöket az érettségi előtt. A Természettudományi Karról Csapodi Csaba és Koren Balázs matematikusok rendszeresen tartottak kurzusokat több ezer középiskolás diáknak.

Az egyik legolvasottabb hazai hírportál Iskolatévé címmel indult programjában Koren Balázs matematikust kérték fel, hogy a kódolás alapjairól tartson online előadásokat. A sorozat második évadában a programozás világába vezetik be a fiatalokat három tanár segítségével, akik az alapoktól a LEGO-robotokon át a miniszámítógépek és szenzorok programozásáig mutatnak remek trükköket. Az első videóban Koren Balázs arról beszél, hogy mire kell odafigyelni a biztonságos internethasználathoz, és hogy mire jó a privát böngészés.

A további részekben a blokkprogramozásról és a Scratch programozásról hallhatnak az érdeklődők, illetve megtudhatják, milyen bővítményekkel lehet még használni ezt a felületet. Koren Balázs egyszerű példákon keresztül mutatja be a programozás alapjait, és azt, hogyan könnyíti meg az életünket egy-egy jól megírt kód. Bemutat olyan eszközöket is, amelyeket viszonylag könnyen lehet programozni. A videókat itt lehet megtekinteni.

Csapodi Csaba a matematika érettségire való felkészülésben segítette a középiskolásokat. Többek között a halmazok, a valószínűségszámítás, a felszínszámítás, gráfok, függvények és a koordinátageometria témakörét járhatták körül a diákok a matematikus közreműködésével. Az érettségi előtt a legfontosabb vizsgázási praktikákat, a legjobb tippeket és felkészülési javaslatokat is megosztotta a nézőkkel; a megmérettetés után pedig a feladatok megoldásait is bemutatta egy videóban. A matematikaórák itt megtekinthetők.

Az ELTE Matematikatanítási és Módszertani Központ a matematikatanárok képzésével foglalkozik, ahol a hallgatók elsajátíthatják azokat a módszertani alapokat és speciális gyakorlati ismereteket, amelyekkel később kiváló pedagógusokká, mestertanárokká válhatnak. A központban nemcsak elméleti és egyedülálló gyakorlati oktatásban részesülnek a tanárszakos hallgatók, de olyan mestertanároktól kaphatnak sajátos gyakorlati képzést, mint Csapodi Csaba és Koren Balázs.

Forrás: ELTE TTK