Felmérés az egyetemisták mentális állapotáról

2023.12.01.
Felmérés az egyetemisták mentális állapotáról
Folytatódik a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület és az ELTE PPK más egyetemekkel együttműködésben végzett átfogó kutatása, a kutatók kérik az egyetemistákat, hogy válaszaikkal segítsék a munkát.

2021-ben a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesülete és az ELTE PPK Mentális jóllét és alkalmazott egészségpszichológia a felsőoktatásban Kutatócsoportja országos szintű felmérést végzett a magyar egyetemisták mentális állapotáról. A felmérésből kiderült, hogy a hazai hallgatók valamivel több mint fele küzd enyhe vagy közepesen súlyos lelki problémákkal.

2023 decemberében újra elvégzik a felmérést, amely képet adhat az elmúlt időszak változásairól, a magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók pszichés jóllétéről, feltérképezve az esetleges lelki nehézségeiket és személyes erőforrásaikat. A kutatók a friss eredmények alapján fejlesztik tovább az egyetemi hallgatók számára kínált pszichológiai, életvezetési, tanulástámogatási szolgáltatásokat.

A kérdőívet 2023 december 20-ig minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, Magyarországon tanuló egyetemista kitöltheti. Ez körülbelül 30 percet vesz igénybe, a kitöltés bármikor megszakítható és később újra folytatható. A felmérés anonim, a résztvevők személye a folyamat során nem azonosítható.

A kérdőívet itt tudja kitölteni: FETA országos hallgatói mentális egészség felmérés 2023

A kutatás vezetője:  Karner Orsolya, az ELT PPK egyetemi adjunktusa, a Mentális Jóllét és Alkalmazott Egészségpszichológia a Felsőoktatásban Kutatócsoport vezetője
ETT TUKEB kutatásetikai engedély: BM/29991- 1/2023