Feltörekvő országok egyetemi rangsora

2017.10.18.
Feltörekvő országok egyetemi rangsora
A globális felsőoktatási rangsorairól ismert brit Quacquarelli Symonds (QS) 2017. október 17-én tette közzé legfrissebb, ezúttal a feltörekvő európai országok és a közép-ázsiai államok felsőoktatási intézményeit értékelő rangsorát, melyen az ELTE a 30. helyen áll.

Az egyetemeket nyolc különböző szempont – többek között az akadémiai elismertség, a munkaerőpiaci elismertség, a kar/hallgató arány, a külföldi hallgatók és oktatók aránya, az intézmények online jelenléte, a PhD-s oktatók száma – alapján állították sorrendbe.

A listán további hét hazai intézmény is szerepel: a Szegedi Tudományegyetem a 27., a BME a 28., a Debreceni Egyetem a 35., a Budapesti Corvinus Egyetem a 45., a Pécsi Tudományegyetem a 63., a Miskolci Egyetem a 110. A listára felkerült a Nyugat-magyarországi Egyetem is (201-250. hely), amelynek tanszékei az idei kettéválás után már a Soproni Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként működnek.

A rangsort nem először állítja össze a Quacquarelli Symonds. 2014 óta hasonlítják össze a "feltörekvő" európai országok, valamint a közép-ázsiai államok egyetemeit, amelyek számos ok miatt nem tudnak versenybe szállni a globális felsőoktatási rangsorokat vezető egyesült államokbeli és brit egyetemekkel.

Az összesítést két orosz, a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem és a Novoszibirszki Állami Egyetem vezeti, a harmadik helyen az észt Tartui Egyetem áll.

Forrás: Eduline