Felvételi

Felvételi

FELVÉTELI INFORMÁCIÓK 2024

2024-től megváltoznak az alap- és osztatlan képzésekre való bejutás feltételei a felsőoktatásban. A Kormány döntése alapján az intézményeknek nagyobb szabadsága lesz abban, hogy milyen teljesítményeket értékelnek a felvételi eljárás során. A pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén továbbra is 500 pontos rendszerben történik. A pontszámot, amely alapján felvételt nyerhetnek hallgatóink az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, a hozott (tanulmányi pontok és az érettségi pontok összege, vagy az érettségi pontok kétszerese), illetve az intézményi pontok összege adja. A 2024-es felvételi pontszámítás szabályairól itt tájékozódhatsz.

ELTE – INTÉZMÉNYI PONTSZÁMÍTÁS

Az új felvételi rendszerben az ELTE számos kiemelt teljesítményt jutalmaz majd az intézményi pontok kategórián belül. Továbbra is előnyt jelent az emelt szintű érettségi, de egyes szakokon már a középszinten elért, 80% feletti teljesítményt is pontokkal értékeli az egyetem. Előnyt jelent továbbá a tanulmányi versenyeken elért kiemelt eredmény, a nyelvismeret, a sportteljesítmény, valamint figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű jelentkezők különleges helyzetére is.

Az ELTE vezetése olyan pontrendszert alkotott meg, amely alkalmas arra, hogy továbbra is a legjobbakat vegye fel az egyetemre, és a hallgatók széles köre számára kínálja a munkaerőpiaci követelményeknek megfelelő versenyképes diploma megszerzését. A 2024-től érvényes változások egyebek mellett az alábbiakat tartalmazzák:

  • Azon túl, hogy a felvételi pontszámítás rendszerét a Kormány eleve úgy alakította, hogy megérje emelt szintű érettségit tenni, minden szakon plusz pontokkal díjazza az Egyetem azt a jelentkezőt, aki ezt az utat választja. Az ugyanakkor már ELTE-s specialitás, hogy számos szakon arra is jár pont, ha valaki a közép szintű érettségijét legalább 80%-os eredménnyel abszolválja.
  • Az ELTE kiemelten díjazza a tanulmányi versenyeken elért eredményeket – ez összhangban van az egyetemnek a tehetséges diákok és hallgatók iránti elkötelezettségével.
  • Az ELTE – mint a világon a második legtöbb, összesen 71 nyelvet oktató felsőoktatási intézmény – meghatározó szerepet tulajdonít a nyelvismeretnek, így a nyelvvizsgát a felvételi eljárás során értékes pontokkal jutalmazza, egységesen minden szakon.
  • Az ELTE értéknek tartja a sokszínűséget, ennek jegyében mindent megtesz az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség elveinek érvényesítéséért. Ennek megfelelően az egyetem valamennyi szak esetében egységesen ad pontot a fogyatékosságra, a hátrányos helyzetre és a gyermekgondozásra.
  • Azokon a képzéseken, amelyeken az ELTE levelező vagy esti munkarendben is hirdet felvételit, és amelyekre a leendő hallgatók jellemzően munka mellett jelentkeznek, a munkatapasztalatra az egyetem plusz pontot számít.
  • Az ELTE a sportolásra is nagy hangsúlyt helyez: az egyetemi polgárok közel negyven sportág közül választhatnak a 125 éves egyetemi sportklub (BEAC) keretein belül, de az egyetem már a jelentkezők sportteljesítményét is elismeri. Nemcsak azok kapnak pontot, akik olimpián 1–8., világbajnokságon 1–3., vagy Európa-bajnokságon 1. helyezést érnek el (ők összhangban a jogszabállyal 500 pontot kapnak), hanem azok is, akik korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, országos bajnokságon vagy Diákolimpián értek el előkelő helyezést.

Az ELTE 2024-ben meghirdetni tervezett szakjainak felvételi pontszámítási rendje itt érhető el.

Változások a felvételi eljárásban: mire kell készülni 2024-ben

Cseszregi Tamás oktatási Igazgató előadása az ELTE Pályaválasztási Szülői Fórumán 2023 októberében.

Miért az ELTE?

Magyarország legkiválóbb egyeteme (HVG rangsor – Diploma 2023), kilenc szakterületen jegyzik a világ legjobb egyetemei között a nemzetközi rangsorok alapján.

Az ország legszélesebb oktatási kínálata: 52 alapképzési, 112 mesterképzési szak és 105 idegen nyelvű képzés.
Interaktív kurzusok, a legkiválóbb oktatók, megújuló laborok és világszínvonalú kutatási lehetőségek – egy helyen minden, ami a magas színvonalú tudáshoz kell.

Több mint 500 Erasmus partneregyetemünk közül választhatsz, így ELTE-sként a világ számos pontjára eljuthatsz, nemzetközi szakmai tapasztalatot és tudást szerezhetsz.

Az ELTE-n a legnagyobb egyetemi közösség része leszel: sportesemények, versenyek, fesztiválok várnak, kipróbálhatod magad újságírásban, rádiózásban, művészeti egyesületekben, színjátszókörökben, az elsőéveseknek pedig gólyatábor, gólyahajó, gólyabál garantálja a beilleszkedést. Az egyetemi élet mindennapos nyüzsgését megtapasztalhatod az ELTE 14 kollégiumának valamelyikében, amelyek közel 5000 férőhelyet biztosítanak a hallgatóknak.

1635 óta szervesen fejlődő tradíció és ösztönző innováció találkozása vár rád nálunk. Az ELTE az értékek szolgálatában álló világszínvonalú tudást és piacképes diplomát, a kinyíló világot nyújtja számodra. Nálunk a legjobbakkal karöltve érheted el az álmaid!
Tartozz a legjobbak közé, melynek összetartó erejét a hallgatók tehetségének sokszínűsége és egymás támogatása adja.

#ELTEittahelyed!

ISKOLALÁTOGATÁSOK

Kedves felvételiző! Kedves középiskolai pedagógus!
A pályaválasztás komoly mérlegelést igénylő feladat. Az ELTE szeretné megkönnyíteni a középiskolás diákok számára ezt a döntést. Az ország legnagyobb felsőoktatási intézményeként kiemelten fontosnak tartjuk, hogy találkozzunk potenciális hallgatóinkkal – akár személyesen, iskolai pályaválasztási rendezvényeken, akár online formában. Iskolalátogatásainkon bemutatjuk az ELTE képzési palettáját, illetve az egyetemen elérhető lehetőségeket. Amennyiben szívesen fogadná az ELTE munkatársait, hogy diákjaik feltehessék kérdéseiket, kérjük, írjon e-mailt az iskolalatogatas@elte.hu e-mail címre!