Fiatal informatikusokat díjaztak a Neumann-napon

2019.05.14.
Fiatal informatikusokat díjaztak a Neumann-napon
Általános iskolások és középiskolások népesítették be az ELTE Informatikai Kar épületét a május 9-i Neumann-napon, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság versenyeinek díjátadóján. A Nemes Tihamér versenyen az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium három tanulója is bekerült a legjobbak közé.

Az ünnepségen a kisebbeket megcélzó Logo verseny, valamint az alkalmazói és programozási kategóriában több korosztályt átfogó Nemes Tihamér verseny döntősei vehették át oklevelüket, az egyes kategóriák első 10 helyezettje emellett könyvjutalmat kapott. Idén mintegy négyezer diák próbálta ki magát a különböző kategóriákban. Az NJSZT és az ELTE Informatikai Kar tehetséggondozási programja évek óta koordináltan működik, így a diákoknak minden lehetőségük megvan, hogy érettségi után az ELTE IK tehetséggondozó csoportjában folytassák a megkezdett munkát. A díjátadókon Erdősné Németh Ágnes, az NJSZT alelnöke, Miltényi Gábor, az NJSZT ügyvezetőigazgató-helyettese, Zsakó László, a társaság Tehetséggondozási Szakosztályának elnöke, az ELTE részéről pedig Horváth Zoltán, az Informatikai Kar dékánja és Krebsz Anna dékánhelyettes vett részt.

Horváth Zoltán kiemelte: „Önmagában a döntőben való részvétel is kiemelkedő eredmény: a Logo versenyek esetében például 2400 versenyzőből 180-an érték el ezt a szintet.

Az ELTE tárt karokkal várja a fiatal szakembereket, akiknek óriási előnyt jelent ez a versenytapasztalat.” 

Mélyedjetek el az algoritmikus gondolkodásban és folytassátok a versengést más programnyelveken is a Nemes Tihamér versenyen – mondta a Logo verseny résztvevőinek Erdősné Németh Ágnes, aki külön örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a versenyzők legalább fele lány volt. A verseny koordinációjáért felelős Zsakó László üdvözölte, hogy a megmérettetésen nemcsak a fővárosból, de a kistelepülésekről származó dikákok is előkelő helyezéseket értek el. Külön köszöntötte azokat az iskolákat – köztük a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumot és az Óbudai Árpád Gimnáziumot –, amelyek évek óta  már-már tömegesen küldik a diákzseniket a versenyekre.

Az ELTE IK Neumann-napjának keretében Sántáné Tóth Edit, az NJSZT iTF kutatója, az egyik első magyar női informatikus tartott előadást, az interaktív programokon a diákok bepillantást nyerhettek többek között a robotika, a játékfejlesztés és a mobilalkalmazások világába, az aulában pedig régi számítógépek kamarakiállítása tette teljessé az eseményt. A Nemes Tihamér versenyen az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból az 5–8. évfolyamosok között Volk János 10. helyen végzett, míg a 11–12. évfolyamosok között Fuchs Gábor második, Földes András az ötödik helyet szerezte meg. A részletes versenyeredmények az NJSZT honlapján olvashatók.

Forrás: NJSZT