Fiatal kutatókat díjazott az MTA

2017.02.10.
Fiatal kutatókat díjazott az MTA
Átadták a 2016. évi MTA Akadémiai Ifjúsági Díjat. A 18 díjazott közül hárman – Horváti Kata tudományos munkatárs, Lovas Borbála Sára tudományos munkatárs és Raffai Péter egyetemi adjunktus  – ELTE-MTA kutatócsoportok tagjai.

Török Ádám, az MTA főtitkára – Lovász László elnök jelenlétében – 2017. február 8-án adta át a tudományos élet területén dolgozó fiatal kutatók eredményeinek elismerésére létrehozott Akadémiai Ifjúsági Díjat. A díjazottak között hárman is az ELTE munkatársai.

A matematikai és természettudományokat művelő kutatók közül Raffai Péter egyetemi adjunktust  (MTA-ELTE EIRSA Lendület Asztrofizikai Kutatócsoport) díjazták a szupermasszív fekete lyukak gravitációs kilökődéseinek aktív galaxismagokban történő statisztikai észleléséért.

Horváti Kata tudományos munkatárs (MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport) a Peptid-konjugátumokkal a tuberculosisfertőzés ellen című pályamunkájáért kapta meg a díjat.

A bölcsészet- és társadalomtudományokat művelő kutatók közül Lovas Borbála Sárának A kora újkori magyar nyilvánosság mediális terének újrafogalmazása: Enyedi György unitárius püspök és prédikációgyűjteménye című pályaművét ismerték el.

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára 1972-ben alapította az akadémiai tudományos kutatóhelyeken dolgozó 30 év alatti fiatal kutatók számára, szakmai munkájuk elismerésére. A díjra olyan egyéni munkával elért tudományos és műszaki eredménnyel lehet pályázni (könyv, cikk, cikksorozat, szabadalom, találmány, doktori értekezés, berendezés-tervezés, építés), amely jelentős hazai vagy külföldi szakmai visszhangot váltott ki. A pályázók korhatára 1983-tól 35 évre emelkedett, és az egyéni mellett most már csoportmunkával is be lehet kerülni a díjazottak közé. Az elbírálás fő szempontja a pályamunkák tudományos értéke.

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás