Finn oktatási munkatársak jártak az ELTE-n

2017.04.19.
Finn oktatási munkatársak jártak az ELTE-n
Finn diáktanácsadók jártak szakmai tanulmányúton egyetemünkön: a magyar oktatási rendszerrel, a diáktanácsadás hazai metódusával és az ELTE-vel is megismerkedhettek.

A csoport néhány napos szakmai tanulmányútra érkezett Magyarországra, és egy délutánt az ELTE-n töltöttek. A látogatók a Pohjanmaan opinto-ohjaajat ry (Diáktanácsadók Pohjanmaa régióban) szervezet tagjai, finn középiskolákból (pl. Vaasan Lyseon Lukio, Seinäjoen Lukio), politechnikumokból (pl. Vocational Education Centre SEDU, KPEDU) és alkalmazott egyetemekről (VAMK University of Applied Sciences, Seinäjoki University of Applied Sciences) érkeztek, ahol gyakorló tanácsadókként dolgoznak, a diákoknak tanulás-módszertani és továbbtanulási tanácsokat adnak, hogy felkészítsék őket a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre.

A finn diáktanácsadókat először az ELTE Rektori Kabinet Nemzetközi Iroda fogadta, Gaál Nóra irodavezető a magyar oktatási rendszerről és az ELTE-ről tartott bemutató előadást. Ezt követően a csoport az ELTE belvárosi épületeiben járt kampusztúrán, az ELTE Egyetemi Könyvtár munkatársai a könyvtár épületében vezették körbe a látogatókat. A program zárásaként a csoport szakmai megbeszélésen vett részt a Pedagógiai és Pszichológiai Karon, ahol a Magyar Pedagógia Társaság Pályaorientációs Szakosztályával a két országban alkalmazott módszereket, tanácsadási rendszereket mutatták be egymásnak, és osztották meg tapasztalataikat az iskolai és diáktanácsadás terén.