Finnországi turné

2017.11.08.
Finnországi turné
A Hollo&Martta Festival meghívására az északi országba utazott az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes 2017. október 26-án. A Hollolában és környékén évente megrendezett néptáncgálát Európa változatos tánckultúrája és a helyi néptánc-hagyományok bemutatására hívták életre. A fellépéssorozat állomásain a Szökős nagy sikerrel szerepelt. 

Az ELTE szombathelyi néptácegyüttese a hét országot felvonultató nemzetközi gárda tagjaként tizenöt alkalommal lépett közönség elé a Finnországban töltött bő egy hét során: a hollolai fesztiválközpont mellett Lahti színházában, Heinolában, négy iskolában, valamint közterületeken, éttermekben és áruházakban is bemutatkoztak. A szombathelyi táncosok mellé egy fiatal zalaegerszegi banda, a Gyéres Zenekar szegődött. "Az életerejéről híres magyar folklór nagyszerűen megállta a helyét a nemzetközi fesztiválon – mondta el Gaspari Gábor együttesvezető. – A találkozón résztvevő további nemzetek előadásában pedig olyan kuriózumokkal ismerkedhetett meg a közönség, mint a Bajkál-tó vidékéről érkező burjátok dorombéneke vagy a Volga-parti Udmurtiát képviselő 'bábuskák' korukat meghazudtolóan fiatalos bemutatkozása."

A hivatalos programokon túl emlékezetes élményt nyújtott a táncosoknak a lahti sísáncok megtekintése, valamint a helsinki városnézés – s természetesen az éjszakába nyúló nemzetközi estek is, melyek alkalmat adtak a vendéglátó finn együttes tagjaival és a többi külföldi résztvevővel történő kötetlen ismerkedésre, szórakozásra.

A Hollo & Martta Festivalt a Hollola Youth Association, az egyik legnagyobb finn folklóregyesület szervezi meg minden évben.

Fotó: Dávid Botond, Bálint Dániel és ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes