Fizikai Nobel-díj 2023: Krausz Ferenc

2023.10.03.
Fizikai Nobel-díj 2023: Krausz Ferenc
Az ELTE egykori hallgatója kutatótársaival elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amivel megalapozta az attofizika tudományát. 

A 2023-as orvosi-élettani Nobel-díj nyerteseinek közzététele után, október 3-án kihirdették a fizika területén adható legnagyobb elismerés idei díjazottjait is: a díjat Krausz Ferenc egyenlő arányban megosztva kapta Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem örömmel és büszkeséggel fogadta a hírt, hogy egykori tanítványa, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet jelenlegi igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja kivételes teljesítményével elnyerte a jelenleg legnagyobb nemzetközi tudományos elismerést.

„Izgalmas napokat élünk, tegnap a Covid-ellenes vakcina kifejlesztésével világhírűvé vált Karikó Katalin elismerésének örülhettünk, ma pedig egy kevéssé ismert tudományág magyar felfedező kutatója, Krausz Ferenc neve hangzott el a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentésében – mondta Borhy László rektor a hír kapcsán. – Krausz Ferenc egykor az ELTE és a Műszaki Egyetem hallgatója volt, doktori disszertációját a Bécsi Műszaki Egyetemen védte meg, később a garchingi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójává nevezték ki, emellett 2004 óta a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität Kísérleti Fizika Tanszékét vezeti. Pályájának már ez a rövidke összefoglalása is rámutat:

a nemzetköziség ma már megkérdőjelezhetetlen összetevője az eredményességnek.

Napjainkban teljesen természetes, hogy országhatárokon átível a tudomány, és a nemzetközi együttműködések jelentik a legmagasabb szintet. A felfedezésekhez a mobilitáson, a nemzetközi kapcsolatokon, a globális tudásmegosztáson át vezet az út. Erre kell törekednünk valamennyiünknek, hogy kutatásainkkal az emberiséget hatékonyan szolgálhassuk."

Krausz Ferencet az 1990-es évek elejétől foglalkoztatta a térben és időben egyre kisebb méretek vizsgálata ultrarövid időtartamú fényimpulzusok felhasználásával. A femtoszekundumos lézertechnológia kifejlesztésében úttörő szerepet vállalt. Az általa kidolgozott technika többek között molekulák szerkezetváltozásainak értelmezésében használható, ami a gyógyszerfejlesztésben jelentős előrelépést hozhat, új orvosi képalkotó eljárások születését eredményezheti. Az ultragyors lézertudomány és attoszekundumos fizika területén végzett munkájáért 2022-ben társaival fizikai Wolf-díjat kapott.